NavMenu

Sudije i tužioce više neće birati Skupština?

Izvor: Novosti Sreda, 23.08.2017. 15:53
Komentari
Podeli
Skupština Srbije (Foto: Boris Mrdja/shutterstock.com)Skupština Srbije
Sudije i tužioce u Srbiji, prema ustavnim amandmanima koji treba da budu izrađeni do kraja godine, više neće birati Skupština Srbije.

Kako pišu Novosti, time bi trebalo da se izbegne politički uticaj na njihov izbor.

Prvi od pet okruglih stolova u vezi sa promenom Ustava, koji bi do kraja godine trebalo da donesu i konkretne amandmane, održaće se 7. septembra, navodi list Novosti.

Buduće izmene Ustava u oblasti pravosuđa trebalo bi da urede novi način izbora sudija i tužilaca, kao i sastava Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT).

- Osnovna ideja je da se izbegne politički uticaj na izbor sudija i tužilaca, odnosno da oni ubuduće ne budu birani u Skupštini. Okrugli stolovi daće odgovor na pitanje ko će i kako će ih birati - pišu Novosti.

Kako se dodaje, tema prvog skupa biće "Stručnost nosilaca pravosudnih funkcija", a na narednom, planiranom već za kraj septembra, razgovaraće se o izboru i sastavu VSS i DVT, kao i izvorima prava, odnosno pitanjima sudske prakse. Za sredinu novembra planiran je poslednji skup u ovom nizu, a teme će biti mandat sudija, izbor, odgovornost i stručnost.


Po završetku konsultaciija sa civilnim društvom, biće izrađeni amandmani na Ustav, koji će biti prosleđeni Venecijanskoj komisiji na mišljenje, kaže pomoćnik ministar pravde i šef pregovaračke grupe za poglavlje 23 Čedomir Backović. On je precizirao da je plan da adekvatna rešenja koja će dodatno unaprediti stanje u pravosuđu dobijemo do kraja godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.