NavMenu

Kineska kompanija Great Wall Motors želi da preuzme Fiat

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 21.08.2017. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock)
Kineski Great Wall Motors zainteresovan je za FCA, izjavio je danas jedan zvaničnik te kompanije, potvrdivši ranije izveštaje da žele u celini ili bar deo italijansko-američkog proizvođača automobilskih brendova, među kojima su Jeep i kamioni Ram, preneo je Tanjug.

Spekulacije o kineskoj zainteresovanosti za FCA traju otkako je portal Automotive News prošle nedelje objavio da je neimenovani "poznati kineski proizvođač automobila" početkom meseca dostavio ponudu za italijansko-američku automobilsku kompaniju, što je podstaklo skok akcija Fiata na Milanskoj berzi, prenosi agencija Rojters.

- Kada je reč o ovoj temi, trenutno imamo nameru za preuzimanje. Zainteresovani smo za FCA - rekao je u telefonskoj izjavi za Rojters zvaničnik iz Odeljenja za odnose s javnošću Great Wall Motor. Ipak, on nije izneo detalje o tome.

Generalni direktor FCA Serđo Markione traži partnera ili kupca za sedmog najvećeg proizvođača automobila na svetu koji bi kompaniji pomogao da reši rastuće troškove, da se usaglasi s propisima o emisiji gasova i da razvije tehnologije za električne i samoupravljajuće automobile, navodi britanska agencija.

Akvizicija koju bi učinila kompanija Great Wall Motor bila bi odvažna i jedan od najvećih kineskih industrijskih ugovora do danas.

Ranije danas, dvojica ljudi upoznatih sa ovim pitanjem rekli su da je Great Wall Motor zatražio sastanak sa rukovodstvom FCA, s ciljem da da ponudu za celu ili za deo italijansko-američke automobilske grupe.

Automotive News je takođe danas izvestio, pozivajući se na imejl predsednika Great Wall Motor, Vanga Fenginga, da je kineska kompanija kontaktirala FCA da bi izrazila zainteresovanost, i to posebno za brend Jeep.

Portal autoindustrije je citirao portparola Great Wall Motor koji je potvrdio zainteresovanost, ali je rekao da kineski proizvođač automobila nije dao zvaničnu ponudu niti se sastao s bordom direktora FCA.


- Naš strateški cilj je da postanemo najveći svetski proizvođač SUV-a - izjavio je portparol Great Wall Motor za Automotive News, dodajući da bi im "preuzimanje Jeep-a, globalnog brenda u kategoriji SUV vozila, omogućilo da ostvare cilj brže i bolje".

Akcije FCA su porasle za 3,9% na 11,12 EUR na jutarnjem trgovanju u Milanu, dok su akcije Great Wall Motor ojačale za skoro 3,0% na berzi u Šangaju. Kompanija FCA nije bila dostupna za komentar o zainteresovanosti za grupu, preneo je Tanjug.

Radnici Fiata širom sveta, pa i u kragujevačkoj fabrici, vratili su se danas u pogone nakon kolektivnog godišnjeg odmora ( (tzv. Feragosta).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.