NavMenu

Erste grupa očekuje brži privredni rast u Srbiji do kraja 2017.

Izvor: eKapija Sreda, 16.08.2017. 19:12
Komentari
Podeli
(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Kreditiranje privrede počelo je da beleži rast u svim zemljama Centralne i Istočne Evrope (CIE) osim Hrvatske, a u Srbiji je ono u prvoj polovini 2017. ostalo na stabilnom pozitivnom nivou, sa prosečnom stopom rasta od oko 2% medugodišnje, pokazuje analiza austrijske Erste Grupe.

Ukupan rast kredita u Srbiji uglavnom je podržan intenzivnijim odobravanjem kredita u lokalnoj valuti, koji su povećani za 2,3% međugodišnje, dok su krediti u stranoj valuti nastavili da opadaju, sa prosečnom stopom od oko 6% međugodišnje, navodi se u istraživanju Erste grupe o kreditiranju privrede u zemljama CIE.

Takva kretanja, kako se navodi, delom su rezultat strategije dinarizacije, koja je dovela do kompresije kamatnih stopa na kredite u lokalnoj valuti.

- S druge strane, takva kretanja su takođe odraz promena na strani pasive u sektoru bankarstva, gde je zabeležen porast depozita u lokalnoj valuti u proteklih nekoliko godina, dok su se devizni depoziti smanjili - napominje se u izveštaju.

Prema analizi Erste Grupe, rast kreditiranja u Srbiji je zabeležen u svim sektorima, uz najveći doprinos sektora poslovanja sa stanovništvom, usluga i građevinarstva.

Erste Grupa se u analizi osvrnula i na uticaj poljoprivredne proizvodnje na bruto domaći proizvod Srbije (BDP), navodeći da očekuje određeno ubrzanje rasta u drugoj polovini godine, a ukoliko do toga ne dođe moguće je da će dodatno sniziti projekciju privrednog rasta ispod trenutnih 2,5% na medugodišnjem nivou.

- Preliminarna procena rasta BDP-a u drugom kvartalu 2017. od 1,3% međugodišnje, nakon 1,2% u prvom kvartalu, izazvala je iznenađenje pošto su standardni kratkoročni indikatori ukazivali na bolje rezultate - navodi se u izveštaju.

U dokumentu se podseća da će detalji biti objavljeni 31. avgusta i da Erste očekuje da će brojke pokazati da su ovi rezultati uglavnom posledica suše koja je zadala jak udarac poljoprivrednoj proizvodnji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.