NavMenu

Usvojen UPPR za HIP-Petrohemiju - Deo potraživanja konvertovan u kapital, deo otpisan

Izvor: Tanjug Sreda, 16.08.2017. 11:21
Komentari
Podeli
(Foto: hip-petrohemija.com)
Privredni sud u Pančevu danas je doneo rešenje o usvajanju Unapred pripremljenog plana reorganizacije za HIP-Petrohemiju, kojim je predviđeno da se sva preostala potraživanja poverilaca nastala do 31. januara 2017. godine delimično konvertuju u kapital Petrohemije, a delimično otpišu, saopštila je ta kompanija.

- Usvajanjem UPPR-a obezbeđen je završetak finansijskog restrukturiranja kompanije i stabilno poslovanje u budućnosti. Poverioci su konvertovali 52,3% ukupnih potraživanja, dok je 47,7% otpisano, tako da je pitanje starih dugova rešeno - izjavio je Velimir Unković, generalni direktor HIP-Petrohemije.

Kako se navodi u saopštenju, Unković je rekao da HIP-Petrohemija posluje stabilno i generiše pozitivan poslovni rezultat, a sve tekuće obaveze se redovno izmiruju.

Nakon realizacije UPPR-a oko 76% akcija biće u vlasništvu Republike Srbije i povezanih lica, a 24% preostalih akcija u vlasništvu NIS-a i Lukoila.

Očekujemo da se mere predviđene UPPR-om realizuju u kratkom roku, a najkasnije do kraja godine, dodao je Unković.


On je ocenio da je donošenjem novog UPPR učinjen veliki korak ka dugoročnom rešavanju statusa firme, na čemu rukovodstvo kompanije intenzivno radi u saradnji sa Vladom Republike Srbije.

Imajući u vidu stratešku poziciju HIP-Petrohemije kao najvećeg proizvođača petrohemijskih proizvoda, jednog od najznačajnijih izvoznika, čiste bilanse, kao i pozitivne poslovne rezultate koje kompanija ostvaruje u poslednje dve i po godine, smatramo da su investicije u razvoj osnovni uslov za postizanje dugoročno održivog poslovanja Petrohemije, kaže Unaković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.