NavMenu

Mreža inspektora Srbije zahteva veće plate za inspektore na terenu

Izvor: Beta Utorak, 15.08.2017. 14:57
Komentari
Podeli
(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Mreža inspektora Srbije uputila je zahtev Vladi Srbije i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave za povećanje plata do 20% za inspektore na terenu.

Zahtev o izmeni Zakona o platama u javnom sektoru, kojim se traži povećanje plata, potpisala su 804 inspektora.

U zahtevu se navodi da je potrebno napraviti razliku između inspekcijskog nadzora koji se obavlja na terenu i rada u kancelariji sa istom stručnom spremom, i traži poseban korektivni koeficijent za terenski rad.

Inspektori su naveli da nadzor podrazumeva rad po smenama, noću i vikendom, a da su inspektori na terenu izloženi raznim neprijatnostima i rizicima, pa je nemoguće vrednovati ga na isti način kao i rad u kancelariji.

Komunalni inspektor Čačka Dragoman Paunović rekao je danas da inspektori zahtevaju da se sistem plata uredi "na pošten, principijelan i pravičan način".

- Da li je pošteno i pravično da istu platu imaju službenici u istoj stručnoj spremi, na primer oba su diplomirani pravnici, čije su plate sistemskim zakonima svrstane u istu platnu grupu, ali prvi službenik radi u kancelarijskim uslovima, dok inspektor pretežni deo radnog vremena provodi na terenu, izložen rizicima po život i zdravlje - naveo je Paunović.

On je dodao da su u prethodnih pet godina inspektori doživeli "dva teška udarca na plate" - 2012. godine kada je uredbom Vlade ukinut korektivni koeficijent do 20%, a drugi kada je 2013. godine čitavom javnom sektoru plata snižena za 10%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.