NavMenu

Skupština akcionara Galenike odlučila o konverziji duga - Država povećala udeo na više od 90%

Izvor: Tanjug/Beta Ponedeljak, 14.08.2017. 15:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock)Ilustracija
Na skupštini akcionara Galenike, koja je održana danas, doneta je odluka o konverziji duga u vlasnički kapital države u vrednosti od 14,696 milijardi dinara, javlja Tanjug.

Reč je o potraživanjima Republike Srbije i Javnog preduzeća Srbijagas.

Dug prema Republici Srbije je 10,9 miliajrdi dinara, i konvertuje se u akcije države, dok je ukupan iznos potraživanja Srbijagasa bio 3,794 milijardi dinara.

Država tako povećava vlasnički udeo na više od 90% i mogla bi ga početkom septembra ponuditi na prodaju.

Država je više puta pokušavala da privatizuje Galeniku, a poslednji put je prošle godine raspisala tender za izbor strateškog partnera uz prodaju 25% akcija u svom vlasništvu.

Novi tender za Galeniku biće raspisan u septembru, a u Ministarstvu privrede za Tanjug kažu da model privatizacije, na kojem država radi, podrazumeva da kupac uz fabriku preuzima deo duga "uz diskont", a da radnici koji se odluče za socijalni program mogu da računaju na 400 EUR po godini staža.

- U ovom trenutku je u toku definisanje uslova privatizacije, kojima bi se budući kupac obavezao da održi kontinuitet proizvodnje, realizuje investicioni program i održi optimalan nivo zaposlenosti - rečeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede.

Kako objašnjavaju, u postupku pripreme za sprovođenje transakcije, Vlada Srbije je 11. jula 2017. godine donela zaključak da se privatizacija Galenike sprovede modelom prodaje kapitala, kojoj bi prethodila konverzija duga Galenike u kapital, a u slučaju uspešne privatizacije, država bi otpisala preostali deo svojih dospelih obaveza, objavio je Tanjug.


Među zainteresovanima za Galeniku, kako su mediji ranije objavili, su britansko-ruski konzorcijum Frontier Pharma-Petrovax, Sinofarm, Amicus, Hemofarm i EMS iz Brazila.

- Ministarstvo privrede Srbije i Skupština akcionara Galenika danas nisu prihvatili zahtev malih akcionara da se oni prilikom privatizacije te farmaceutske kompanije zaštite od budućeg kupca tako što bi se onemogućio da prinudno otkupi oko 7% njihovih akcija - rekao je predsednik sindikata Nezavisnost u Galenici Zoran Pantelić, prenosi Beta.

- Ministarstvo i Skupština akcionara su na današnjoj sednici odbili našu inicijativu za zaštitu prava radnika-akcionara pa ćemo pokušati da to učinimo prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora kada država bude prodavala svoj udeo - rekao je Pantelić, objavila je Beta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.