NavMenu

Kakva je sudbina naftnih kompanija posle najave zabrane dizelaša?

Izvor: RTS Nedelja, 13.08.2017. 12:25
Komentari
Podeli
(Foto: Pix One/shutterstock.com)
Dok naši vozači očekuju veća pojeftinjenja derivata, evropske zemlje pripremaju zabranu proizvodnje i prodaje automobila na dizel i benzin već od 2025. kako bi smanjile emisije štetnih gasova. Oko tih najava polemika i u Evropskoj uniji, a otvorila su se i pitanja – koliko je taj scenario realan i šta će raditi naftne kompanije kojima je nafta osnovna delatnost?

Danska, Norveška, Švetska, Holandija, Francuska, Nemačaka žele da se reše dizelaša što pre, pa u nekim nemačkim grdovima planirju da ih sa svojih ulica izbace već sledeće godine. U okviru ekoloških direktiva i Srbija ima obaveze u toj oblasti.

- Mi kao zemlja imamo obavezu da do 2020. godine 10% potrošnje u saobraćaju fosilnih goriva zamenimo sa obnovljivim izvorima energije - kaže Ljubinko Savić iz PKS-a, Udruženja za energetiku.

Na drugoj strani, evropske zemlje beleže porast potrošnje dizela, i to baš u trasportnoj delatnosti.

- Svi se stručnjaci slažu da u kratkom roku to nije lako uraditi. Bez obzira što se sada priča o putničkim automobilima, sve se više priča o električnim automobilima, pa i automobilima na razne vrste gasa. I dalje je najveća potrošnja u dizelu u kamionima, brodovima i avionima i biće i stvarno izazov to promeniti - kaže Goran Radosavljević iz Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Iako je čista energija prioritet, svet se još uvek ne odriče tako lako ni fosilnih goriva. Nove termoelektrne na ugalj niču i u zemljama Eropske unije, gradi ih i Nemačaka koja je najjači zeleni zagovornik. A Rusija, Amerika, Kina, arapske zemlje i dalje razvijaju naftni sektor.

- Kada već imate nalazišta nafte i kada je proizvodnja na veoma niskom nivou uvek vam se isplati da jedan barel više proizvedete. Upravo je to razlog drastičnog pada nafte u poslednje dve, tri godine - kaže Aleksandar Zavišić, investicioni savetnik.

Goran Radosavljević kaže da će u narednih 30 do 50 godina, do 2050. godine, do kada idu te projekcije, fosilna goriva i dalje biti najbitnija u tom energetskom miksu.

Analize pokazuju i da naftne kompanije širom sveta poslednjih godina šire svoje delatnosti na prozvodnju struje iz gasa i obnovljivih izvora.

- Naftne kompanije su svesne tog problema i polako prelaze sa svoje osnovne delatnosti u kompletnu energetsku delatnost. Znači proizvodnju energije pre svega čistih tehnologija - kaže Ljubinko Savić.

I naftne kompnije u našoj zemlji prilagođavaju poslovanje. NIS već ima elektrane koje proizvode i električnu i toplotnu energiju iz gasa, a razvija i projekat vetroparka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.