NavMenu

ANTIĆ: Prioritet - otvaranje novih rudnika

Izvor: Tanjug Nedelja, 06.08.2017. 17:23
Komentari
Podeli
Aleksandar Antić (Foto: Mc.rs)Aleksandar Antić
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je u nedelju, 6. avgusta 2017. godine, da to ministarstvo stvara uslove da se razvija rudarski posao, tako što se privatnim kompanijama omogućava da se bave istraživanjima i da otvaraju nove rudnike.

On je gostujući na TV Pink rekao da je ministarstvo zajedno sa rudarskim kompanijama napravilo veliki iskorak i da u Srbiji ima rudarskih aktivnosti na 250 eksploatacionih polja, te da se rade istraživanja na 130 eksploatacionih polja.

- Prioritet je otvarati nove rudnike. Mi smo vrlo blizu otvaranja značajnih rudarskih potencijala u Srbiji, tu pre svega mislim na zapadnu Srbiju i istražna poja koja Rio Tinto radi u Loznici. Kada krene eksploatacija obezbeđivaće proizvodnju litijuma za više od 10% ukupne svetske potrošnje - rekao je Antić.

On je istakao da je Vlada Srbije napravila dobar pomak u poboljšanju uslova rada u rudarskom sektoru, kao i da je napravljen iskorak i kada je u pitanju EPS, Resavica i RTB Bor sa rudnicima Bor i Majdanpek.

- Takođe, napravljen je čitav ambijent u privatnom rudarstvu. Rudarstvo postaje oblast gde se Srbija ubrzano razvija i da to postaje mesto gde ćemo mi verovatno, gotovo zasigurno ostvariti rast BDP-a u narednim godinama otvaranjem novih rudnika i primenom najnovijih tehnologija - istakao je ministar.

On je naveo da je proizvodnja energenata na najvišem nivou i da je situacija sa energentima apsolutno stabilna, a najavio je nove investicije i modernizaciju rudnika.

- Ovih dana u Kolubari proizvedemo gotovo 100.000 tona uglja dnevno što su maksimalne potrebe u zimskim danima, tako da je proizvodnja energenata na najvišem nivou, energetska situacija je stabilna, što je posledica modernizacija, a pred nama su nove investicije i modernizacije - rekao je on.

Ministar rudarstva i energetike čestitao je u ime Vlade Srbije svim rudarima njihov dan – 6. avgust, uz poruku da su to sjajni ljudi koji rade jedan od najtežih poslova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.