NavMenu

Kako transportne platforme doprinose ekološkijem upravljanju lancem snabdevanja?

Izvor: eKapija Sreda, 02.08.2017. 14:38
Komentari
Podeli
Više emisije CO2 kod praznih vožnjiViše emisije CO2 kod praznih vožnji
Klimatske promene nanose štetu ne samo životnoj sredini, već i privredi. Tako je, prema podacima European Environment Agency (EEA), od 1980. do 2013. godine ekonomska šteta uslovljena klimom iznosila 400 mlrd EUR. Sve više proizvodnih i trgovinskih preduzeća postavljaju kao svoj cilj smanjenje emisije CO2. Italijanski startap GreenRouter pokazuje važne potencijale za uštedu duž lanca snabdevanja, prenosi Timocom.rs.

Sistematsko posmatranje praznih vožnji i zagađenja životne sredine

U jednoj aktuelnoj studiji GreenRouter na osnovu kamiona od 26 tona kategorije EURO 6 objašnjava da se štetni uticaj praznih vožnji na životnu sredinu mora posmatrati sistematski. Ovde vrednosti emisije CO2 po pređenom kilometru iznose 0,9 kg prilikom punog opterećenja i 0,7 kg prilikom prazne vožnje.

Ali, prilikom pažljivijeg posmatranja dobijaju se drugačije ukupne cifre, kako objašnjava Andrea Foss, CEO GreenRouter-a.

- Iako potpuno utovaren kamion proizvede 25-30% više emisija od praznog vozila, za teret koji je ovaj kamion mogao transportovati angažuje se još jedan kamion. Dakle, ovde se moraju sabrati prazna vožnja i dodatna vožnja. Tako prazne vožnje izazivaju više štetnih emisija od vožnji pod punim opterećenjem - kaže Foss.

Dobro za privredu i životnu sredinu: digitalne transportne platforme

Jedna od najefektivnijih mera kako bi se izbegle prazne vožnje i smanjile emisije CO2 su digitalne transportne platforme. Tako je prema merenjima GreenRouter-a logističko preduzeće Rampinini Ernesto zahvaljujući najvećoj evropskoj transportnoj platformi TimoCom uspelo da poveća iskorišćenost voznog parka za 30%, kao i dobit za 15%. Istovremeno, smanjenje emisije CO2 je iznosilo 23%.

Potpuno natovareni kamioni su bolji za životnu sredinuPotpuno natovareni kamioni su bolji za životnu sredinu
Ekološkiji transport dobija na značaju i kod ponuđača robe za transport. Jer, ako se odlučite za prevoznika koji efikasno koristi svoje resurse, istovremeno podržavate sopstvene ekološke ciljeve.

To potvrđuje i Lars Laskowski, rukovodilac sektora logistike u preduzeću MC-Bauchemie Muller GmbH, čije preduzeće je već obavilo mnogobrojne transporte preko TimoCom-ove platforme.

- Ušteda emisija CO2 u svim oblastima lanca snabdevanja, takođe i obezbeđivanje transporta, je važna tema za MC-Bauchemie i njeno sopstveno shvatanje odgovornosti i održivosti - objašnjava Laskowski.

Tako svi učesnici profitiraju od cilja smanjenja emisija CO2 korišćenjem digitalnih transportnih platformi – ponuđači robe za transport, prevoznici i životna sredina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.