NavMenu

Brzina, dostupnost i niže cene usmeravaju klijente ka digitalnim bankama - I mts širi poslovanje u svet finansija

Izvor: eKapija Nedelja, 30.07.2017. 15:34
Komentari
Podeli
(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Telekomunikaciona kompanija Telenor otvorila je sredinom 2014. svoju banku u Srbiji. Norveški gigant koristio je za taj projekat iskustva iz drugih zemalja u kojima posluje a u kojima klijenti, pored telekomununikacionih, nudi i finansijske usluge. Tokom 2017, nakon dužeg perioda pripreme, konkurencija je odgovorila na izazov.

Naime, Telekom Srbija priključio se utakmici predstavivši tržištu mts banku. Kako u ovoj kompaniji kažu za portal eKapija, "jedan od razvojnih ciljeva mts banke je povećanje tržišnog učešća u poslovanju sa fizičkim i pravnim licima, kroz dalji razvoj digitalnih kanala i digitalno bankarstvo".

Upravo je segment digitalnih usluga u fokusu svih učesnika na finansijskom tržištu.

Postojećim bankama "preusmeravanje" klijenata na elektronske kanale značajno smanjuje troškove poslovanja, dok se i klijentima ovakav način obavaljanja transakcija isplati. Banke uglavnom ne naplaćuju provizije na transakcije izvršene kroz e-banking i m-banking aplikacije, nema čekanja u redovima, niti brige o radnom vremenu bankarskih službenika.

Zato i ne treba da čudi što je broj elektronskih transakcija, nakon što je u 2015. prvi put premašio broj plaćanja fizičkim putem, u međuvremenu "u prašini" ostavio uplate na šalterima.

Kako za eKapiju objašnjava generalni direktor za Balkan u kompaniji Mastercard Artur Turemka, "srpski potrošači se okreću rešenjima koja im štede vreme, koja su laka za upotrebu i koja se mogu koristiti bilo gde i bilo kada". Kao osnovnu prednost za klijente on navodi – korisničko iskustvo.

- Činjenica da se digitalne banke baziraju na tehnologiji omogućava bržu implementaciju bankarskih proizvoda i usluga i brže prilagođavanje te ponude potrebama korisnika nego što je to slučaj sa tradicionalnim bankarstvom. Potrošači svakako koriste telefone po ceo dan - naše istraživanje Uticaj inovacija iz 2016. pokazuje da Srbi koriste telefone pet sati dnevno – tako da mogućnost obavljanja finansijskih operacija na mobilnom telefonu predstavlja prirodnu nadogradnju takvog mobilnog iskustva na koje su ljudi navikli i koje očekuju da imaju - objašnjava Turemka.

(Foto: Denys Prykhodov/shutterstock.com)
Upravo to je i pravac kojim će se kretati i mts banka.

- mts banka će najveći deo aktivnosti, koji se odnosi na digitalizaciju poslovanja i razvoj, usmeriti na mobilno bankarstvo, za koje se očekuje da će u narednom periodu predstavljati osnovni vid komunikacije sa korisnicima - navode iz ove banke i dodaju da će "kada je reč o pokretanju novih digitalnih servisa, klijenti putem e-banking i m-banking naloga uskoro imati mogućnost apliciranja i realizacije gotovinskih kredita, kreditnih kartica, potrošačkih kredita, biznis kartica i dozvoljenog prekoračenja".

Naravno, pored digitalnih kanala, elektronskog i mobilnog bankarstva, mts banka će koristiti i veliku mrežu mts poslovnica u kojima će klijenti moći da apliciraju za pojedine bankarske proizvode. Navode i da se "prednosti za klijente ogledaju i u značajno nižim naknadama i provizijama u odnosu na druge banke".

- Svi koji žele da postanu korisnici mts banke to mogu učiniti bez obzira da li koriste mts usluge. Dodatni benefiti očekuju sve mts korisnike koji otvore račun u mts banci - kažu u ovoj kompaniji.

I mts banka, baš kao i Telenor, cilja da privuče i klijente ostalih, konvencionalnih banaka nižim cenama i boljim korisničkim iskustvom. Da je to itekako moguća misija pokazuje i nedavno istraživanje Mastercarda prema kom je lojalnost Evropljana u pogledu njihove trenutne banke na relativno niskom nivou.

Naime, gotovo polovina klijenata evropskih banaka (49%) razmislila bi o prelasku u digitalne banke zbog boljih uslova koje one nude.

Odgovarajući na pitanje koliko tradicionalne banke i finansijske institucije u Srbiji mogu da odgovore na promene koje donosi digitalno bankarstvo i nova konkurencija u vidu telekomunikacionih kompanija, Artur Turemka podseća da iako "tradicionalno i digitalno bankarstvo imaju različite poslovne modele, oni se i dalje međusobno prepliću".

- U praksi ovo znači da se tradicionalne banke trude da ponude više digitalnih rešenja svojim klijentima kao dopunu svojoj standardnoj ponudi, kako bi privukle tehnološki "naprednije" klijente, tako da sada imamo banke sa digitalnim ekspoziturama i bankarske aplikacije visokih performansi... Sa druge strane, digitalne banke se približavaju tradicionalnom bankarstvu, na primer, po pitanju bankomata, jer iako je korišćenje kartica u zemlji u stalnom porastu, i dalje postoje trgovačke lokacije na kojima je moguće plaćanje isključivo kešom, pa digitalne banke moraju da odgovore na tu potrebu - dodaje.

Turemka zaključuje da se može očekivati veći stepen digitalizacije finansijskih tržišta i u Srbiji i globalno, "iz prostog razloga jer su tehnologije kompatibilnije sa savremenim životnim stilom". Istovremeno, dodaje, treba očekivati i da će se regulatorna tela u većoj meri prilagođavati potrebama koje nameće ovo digitalno okruženje.

U mts banci za eKapiju kažu da je "za veću digitalizaciju bankarskih usluga u Srbiji neophodna izmena zakonskih regulativa o elektronskom potpisu, smanjenje papirne dokumentacije i mogućnost da digitalna dokumentacija bude sastavni deo dosijea korisnika".

Artur TuremkaArtur Turemka
Artur Turemka iz Mastercarda smatra i da je "finansijska edukacija ključni faktor za razvoj tržišta".

- Onda kada potrošači razumeju tehnologije i njihove benefite, postaju spremni da ih češće koriste, i zato će edukacija i dalje biti naš prioritet kako za tradicionalno tako i za digitalno bankarstvo - objašnjava on.

I u mts banci saglasni su da je jedan od osnovnih izazova edukovanje stanovništva o digitalnom bankarstvu, "kao i menjanje ustaljenih navika u vezi sa tradicionalnim bankarskim uslugama". Tu je i, i dalje prisutno, nepoverenje građana u bezbednost ovakvog poslovanja.

Zato, u mts banci za eKapiju kažu da "veliku pažnju posvećuju bezbednosti svih IT procesa i sigurnosti transakcija".

- Mogućnost zloupotrebe kartica je minimalna jer klijent odmah dobija informaciju o pokušaju zloupotrebe, a putem e-banking ili m-banking naloga može da blokira karticu praktično istog trenutka - naglašavaju u ovoj banci.

U ponudi i usluge za privredu

Pored usluga namenjenih fizičkim licima, mts banka u svojoj ponudi ima i one predviđene za pravna lica.

Tako banka klijentima iz sektora privrede nudi, uz domaći i međunarodni platni promet, i obezbeđivanje kredita i garancija, kao i otkup potraživanja. Ove usluge namenjene su, pre svega, preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima.

mts Banka odobrava privredi kratkoročne i dugoročne kredite, kredite po principu dozvoljenog minusnog salda po tekućem računu, devizne kredite za plaćanje prema inostranstvu, revolving kredite, kredite sa jednokratnim dospećem ili sa otplatom u ratama (uz mogući grejs period), kredite pod najpovoljnijim uslovima na osnovu delimičnih ili potpunih namenskih depozita.

Banka, takođe, odobrava i sve vrste garancija, avala, kao i akreditiva sa odloženim polaganjem pokrića.

Miloš Vlahović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.