NavMenu

Opština Pećinci uređuje još jednu radnu zonu - Investitore čeka novih sto hektara zemljišta

Izvor: Dnevnik Utorak, 25.07.2017. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: mihalec/shutterstock.com)
Odbornici Skupštine opštine Pećinci novim rebalansom budžeta uvećali su opštinsku kasu za 35 miliona dinara. Zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić objašnjava da je reč o novcu koji će obezbediti Pokrajinska vlada i koji je namenjen projektu izgradnje pristupnog puta u Radnoj zoni Sibač, koja se naslanja na saobraćajnu obilaznicu oko Pećinaca.

– Pećinačka lokalna samouprava je pre nekoliko dana potpisala Memorandum o saradnji s potencijalnim investitorom koji je zainteresovan za kupovinu zemljišta u Radnoj zoni Sibač, a deo dogovora je da opština izgradi 900 metara pristupnog puta kroz Radnu zonu – objasnio je Vojkić.

– Za nas je ta investicija od velikog značaja jer izgradnjom te saobraćajnice otvaramo za ulagače radnu zonu koja se prostire na stotinak hektara, od kojih je 84 hektara u vlasništvu Opštine Pećinci - navodi on.

Sva je prilika da će pećinačka opština dobiti novu radnu zonu, a samim tim i nove investitore, i time nastaviti tradiciju lokalne samouprave s najviše stranih investitora i najmanje nezaposlenih u Srbiji. Naime, u atraktivnoj Radnoj zoni Šimanovci, u čije je opremanje i komunalno sređivanje opština mnogo uložila, danas radi 50 fabrika s oko 3.200 radnika.

U njoj sedište imaju i uspešno posluju između ostalih Bosch, Kleemann, Dr Oetker, Sika, IMT grupa, Isomat i mnoge druge svetski poznate strane, ali i domaće kompanije.

– Fabrike u Šimanovcima proizvode automobilske delove, mašine za fabrike, građevinski materijal, opremu za pekarsku industriju, kafu i razne druge proizvode. U fabričkoj zoni seoskog atara od 800 hektara sve kompanije su strane, osim dve velike domaće - Agrosava, koja prozvodi seme kukuruza, i filmska industrija Pink. Do kraja godine biće još investitora i poznatih svetskih firmi – kazao je Radivoj Milošević, zadužen za lokalni ekonomski razvoj opštine Pećinci.

U tom selu, kako je istakao predsednik Saveta MZ Aleksandar Mandić, ima 3.000 žitelja i nema nezaposlenih. On kaže da su u Šimanovcima bez posla samo oni koji neće da rade ni u jednoj od fabrika u selu.

Geografija nije dovoljna

Da bi Šimanovci postali atraktivna radna zona, osim povoljnog saobraćajnog i geografskog položaja, bila su potrebna velika ulaganja lokalne samouprave. Efikasan menadžment opštine, atraktivne lokacije i odlučnost lokalnih političara da ne pitaju investitore šta oni mogu učiniti za opštinu već šta ona može učiniti za njih, donele su rezultat koji se ogleda u tome da su postali opština u Srbiji s najvećim brojem direktnih stranih investicija, ali i domaćih, i da danas imaju najmanji broj nezaposlenih.

Uz to, ta lokalna samouprava je dolaskom stranih investitora dobila i novi smer u srednjoj školi – industrijski mehaničar, čiju su maturanti od prošle godine zaposleni u nemačkoj kompaniji Bosch, što je bilo dovoljno da se i drugi investitori zainteresuju da školuju kadrove koji su im potrebni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.