NavMenu

Do januara 2018. digitalni registar svih objekata u Srbiji u RGZ-u

Izvor: Tanjug Nedelja, 23.07.2017. 16:02
Komentari
Podeli
(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Korišćenjem satelitskih snimaka i savremenih tehnologija, Republički geodetski zavod će u roku od šest meseci napraviti registar svih objekata u Srbiji, koji će biti predstavljeni na planovima u digitalnom obliku, najavio je direktor RGZ Borko Drašković.

- Samo takav sistem će unaprediti razvoj tržišta nepokretnosti i povećati obim poslovanja. Svesni smo da su ažurni geoprostorni podaci, brzo i lako dostupni, ključ za razvoj ekonomije, i zbog toga ulazimo u digitalnu eru koracima od sedam milja - rekao je Drašković u intervjuu za Srpsku ekonomiju.

Govoreći o tome kako projekt Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji, koji se sprovodi uz podršku Svetske banke, doprinosi pozicioniranosti Srbije na svetskoj investicionoj banci, Drašković naglašava da je fokus projekta na reformi RGZ.

- U proces upravljanja i registracije nepokretnosti uvodimo digitalne tehnologije, savremene tehnološke i poslovne procese, a to prati i uvođenje odgovarajućeg organizacionog i poslovnog modela RGZ. Da bi se ogroman potencijal koji nosi geosektor u potpunosti iskoristio, neophodno je da RGZ, kao institucija koja je u Srbiji lider u tom domenu, obezbedi harmonizaciju podataka i definiše efikasnu isporuku tržištu - navodi Drašković.

Prema njegovim rečima, organizaciono će se postaviti rešenje koje je bazirano na tržišnim principima i saradnji sa zainteresovanim stranama na nacionalnom nivou.

Upitan šta za RGZ, Srbiju i njene građane znači usvajanje evropskog lokacijskog okvira, Drašković kaže da će taj servis organizacije EuroGeographics nadopunjavati nacionalne aktivnosti i obezbediti da se nacionalni podaci koriste širom Evrope, čime će biti omogućeno ispunjavanje potreba postojećih korisnika podataka, kao i korisnika sledeće generacije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.