NavMenu

VUČKOVIĆ: Još pet godina do plate od 500 EUR

Izvor: Politika Nedelja, 16.07.2017. 17:53
Komentari
Podeli
Vladimir Vučković (Foto: Lična arhiva)Vladimir Vučković
Fiskalna stabilizacija je potreban, ali ne i dovoljan uslov za bolji život, izjavio je kandidat za člana Fiskalnog saveta Vladimir Vučković i dodao da, ukoliko u narednom periodu budemo imali privredni rast od oko 4%, tek ćemo za pet godina stići do prosečne plate od 500 EUR.

- Nije trebalo u startu očekivati da će fiskalna konsolidacija rešiti sve naše probleme. Potrebno je da prođe više godina da bi se to osetilo u džepovima građana. Ozbiljni ekonomisti to nikad nisu govorili - rekao je Vučković u intervjuu za Politiku.

Prema njegovim rečima, problem prave političari koji, da bi opravdali teške mere, nagoveštavaju da je izlaz tu "iza ćoška", ili negiraju da su odgovorne i teške mere neophodne.

Na opasku da je aktuelni predsednik najavio da ćemo nivo od 500 EUR dostići u toku ove godine, on je rekao da je problem kad se nešto obeća i oroči, i to gura političare da "mimo racionalne i dobre ekonomske prakse povuku poteze koji će prečicama dovesti do tog rezultata".

Upitan kolike povišice plata i penzija bi bile zasnovane na zdravim ekonomskim osnovama, Vučković kaže da ne treba više govoriti o linearnom povećanju.

- Vreme je da vidimo ko treba da bude više, a ko manje nagrađen. Administracija nije imala povećanje zarada u prethodna dva navrata, a tu rade ljudi koji vode državu. Vreme je razmisliti i o njima - istakao je on.

Vučković smatra da je potreban novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, jer je u periodima kada nismo imali program dolazilo do pogoršanja.

Upitan da li u slučaju kragujevačkog Fiata država više brani interese svog poslovnog partnera, nego radnika, on je rekao da su sve izjave na liniji da se situacija smiri.

- Nisam video direktno svrstavanje na stranu investitora. Država je u taj projekat mnogo uložila i bilo bi čudno da se sada povuče - rekao je on.

Vučković nije želeo da odgovori na pitanje ko su bile najveće štetočine srpskih javnih finansija, "jer ne može jedan čovek da bude kriv za odluku vlade i skupštine", ali je rekao da je povećanje penzija iz 2008. godine bila "najveća mana javnih finansija zbog koje trpimo i danas".

-Tih 400 mil EUR novog godišnjeg troška je najveća fiskalna bomba koja je ubačena u sistem 2008. godine i koja nam je pravila najveće probleme. Na to je ulje na vatru dodala i fiskalna decentralizaciija iz 2011. godine, gubici velikih državnih preduzeća, a onda odbijanje u 2012. da se već tada preduzemu oštrije mere - rekao je Vučković.

On kaže da više nismo u zoni krize javnog duga, gde smo bili pre tri-četiri godine, a budžetski deficit se ne kreće u rasponu od pet to šest, već od nula do jedan odsto.

- Situacija je bolja. Bilo je veoma burno kada smo 2011. godine počeli sa radom. Sve do kraja 2014. godine problem je bio toliki da smo morali da predlažemo oštrre i nepopularne mere, Od početka 2015. godine počelo je sređivanje javnih finansija, ali se stalno otkrivaju novi rizici - rekao je Vučković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.