NavMenu

Štrajkači Fiata odbili predloženi protokol - Ministar poziva na razgovore sa poslodavcem

Izvor: Tanjug/RTS Nedelja, 16.07.2017. 17:56
Komentari
Podeli
(Foto: fiatpress.rs)
Štrajkački odbor kragujevačkog Fiata saopštio je u petak, 14. jula 2017. godine, da je "umesto poziva na pregovore, dobio Protokol o okončanju štrajka", u kome se, kažu, za prekid štrajka ne nudi ništa, osim napora Ministarstva privrede da pregovori postignu uspeh.

Naime, Ministarstvo je prethodno predložilo predstavnicima sindikata radnika FCA Kragujevac potpisivanje protokola koji bi omogućio započinjanje pregovora radnika i rukovodstva Fiata već u ponedeljak, 17. jula, o zahtevima radnika koji su u štrajku.

Štrajkački odbor je, nezadovoljan ponudom, Ministarstvu privrede dostavio izmenjeni predlog protokola u kome je od Vlade Republike Srbije tražio da preuzme svoj deo odgovornosti, kao vlasnik 33% kapitala u preduzeću Fiat Chrysler automobili. Štrajkači su takođe pozvali Vladu da, kako kažu, "privede zakonima" preduzeće Fiat Chrysler automobili i onemogući da njihove procedure budu iznad zakona u Srbiji.

Štrajkači traže i da Vlada, preko predstavnika kapitala Republike Srbije u upravljačkim strukturama preduzeća, inicira pronalaženje rešenja, a da državni organi primene Zakon o štrajku i nalože preduzeću FCA da započne pregovore.

Ministar privrede Goran Knežević je u subotu (15. jula 2017. godine) još jednom pozvao radnike kragujevačkog Fiata da prekinu štrajk i uz posredstvo Vlade započnu razgovore sa poslovodstvom firme jer, kako je istakao, "svaki dan štrajka uvećava štetu i šalje pogrešnu poruku".

Knežević kaže da sve predugo traje i da se u rizik dovodi odluka kompanije FCA Kragujevac da svoje mašine preseli u neku drugu zemlju, a, kako on kaže, kada se to desi investitor će se teško vratiti za sto.

Prema njegovim rečima, radnici moraju biti svesni da nastavak štrajka umanjuje šanse za postizanje boljih uslova i da direktno vodi u gubitak poslova, radnih mesta i ugrožavanje egzistencije njihovih porodica, a jedino razgovorom je moguće da svima bude dobro.

Knežević je podsetio da kolektivni ugovori koji se pregovaraju između sindikata i poslodavaca garantuju radna mesta i uslove za rad bez mogućnosti promene u periodu njihovog trajanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.