NavMenu

Tek svaka treća žena odluči da se oproba u preduzetničkim vodama

Izvor: RTS Nedelja, 09.07.2017. 09:52
Komentari
Podeli
(Foto: Elena Vz/shutterstock.com)
Tek svaka treća žena se odluči da se oproba u preduzetničkim vodama. Većina njih ima problem sa plasmanom robe na tržište ali i sa sa garancijama za kredit. Kako da uđu u preduzetnički svet, ali i još važnije, kako da se u njemu pozicioniraju, pomažu i lokalne samouprave.

Pre osam godina Damsko srce pokrenulo je zadrugu za izradu ćilima. Sibolično, čuvaju stari zanat od zaborava.

- Ekonomska cena bi trebalo da bude nekoliko puta viša. ajaedan kvadrat pirotskog ćilima u ovom trenutku radimo na ivici opstanka - kaže Slavica Ćirić iz zanatske zadruge za izradu ćilima Damsko srce u Pirotu.

To potvrđuje i računica. Tkalji sa deset godina radnog iskustva potrebno je mesec dana da izradi kvadrat ćilima.

- Učenje tkanja veoma dugo traje, treba početi dok je devojčica mala - rekla je Jasmina Kirov, ćilimarka.

Sever je preuzeo mustru sa juga. Sombor već tri godine pomaže ženama iz tog kraja koje žele da se bave rukotvorinama. Po ugledu na Pirot tako čuvaju tradiciju staparskog ćilima.

- To je početni korak, naravno da tu postoji još mnogo istanci koji utiču na poboljšanje položaja žena ne samo u privredi nego i u društvu, ali svakako da ekonomski osnažene žene mogu da budu samostalne, samosvense i da mogu da same rade na unapređenju svog društvenog položaja - istakla je Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora.

Da bi ih bilo više treba da pomogne saradnja privrede i opština. Program Kordinacionog tela i NALEDA i Etnomreže trebalo bi u narednih tri meseca da uposli 1.000 žena na izradi rukotvorina koje bi institucije i privreda koristili kao poslovne i diplomatske poklone.

Violeta Jovanović iz NALED-a kaže da je cilj da skrenu pažnju na težak položaj žena na selu i da ukažu na to da su one veliki, a zanemareni ekonomski potencijal za privredni razvoj i oživljavanje sela. Kako kaže, potrebno je da se pomogne ženama da se profesioalizuju kao proizvođači rukotvorina za tržište.


Prepreka na tom putu su nedostupni izvori finasiranja, nepovoljni krediti, i to što često nisu vlasnice nekretnina.

- Dva ključna pravca kako im pomažemo su dodatna znanja, veštine, koje prate savremeno tržište, i savremene potrebe rada, a drugo je dostupnost finansijskim izvorima, dakle da sve više postaju vlasnici nekretnina i što povoljniji krediti. I naravno NBS je već poodavno formirala radnu grupu koja ima za cilj unapređenje strateških okvira i donošenju mehanizama mikrofinansiranja - kaže Branka Drašković iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Te mere bile bi namenjene 51 procentu stanovništva u Srbiji. Reč je o ženama od kojih 60% ne radi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.