NavMenu

Giuseppe Manzo, ambasador Italije u Beogradu - Nastavljamo da dajemo konkretan doprinos razvoju Srbije

Izvor: eKapija Utorak, 27.06.2017. 11:34
Komentari
Podeli
Giuseppe ManzoGiuseppe Manzo
Ekonomska saradnja predstavlja jedan od nosećih stubova italijansko-srpskih bilateralnih odnosa, kaže u razgovoru za eKapiju ambasador Italije u Beogradu Giuseppe Manzo. Osim podrške italijanskim firmama koje posluju u Srbiji, ova ambasada će u narednom periodu još više raditi na dovođenju novih ulagača u Srbiju, a intenziviraće se i rad na zajedničkim projektima. Mnoge italijanske firme su već prisutne i angažovane na infrastrukturnim projektima u našoj zemlji - projektovanju i izgradnji puteva, železnice i objekata iz sektora energetike, jaka povezanost tradicionalno postoji i u sektoru poljoprivrede, a ambasador u narednom periodu očekuje proširenje ekonomske saradnje i na polju umetničke i kulturne baštine.

Šansu za jačanje pozicije Srbije naš sagovornik vidi i u povezivanju regiona, što bi, kako ističe, podstaklo njegovu integraciju i napredovanje na evropskom putu.

eKapija: Ekonomska saradnja Italije i Srbije iz godine u godinu je sve bolja. Možete li nam ukratko dati presek i ukazati na glavne oblasti saradnje?

- Krenimo od brojki, koje su zaista pozitivne i u stalnom rastu. Spoljnotrgovinska razmena između Italije i Srbije je u 2016. godini dostigla vrednost od 3,7 mlrd EUR, čemu je doprinelo i više od 600 italijanskih firmi prisutnih u Srbiji koje zapošljavaju preko 26.000 radnika. Naše prisustvo u Srbiji ima jaku istorijsku i konkretnu podlogu. Lideri smo u ključnim sektorima, od finansijskog i sektora osiguranja, preko automobilske i tekstilne industrije do, naravno, sektora poljoprivrede i agrobiznisa. Italijanske investicije u ovim i drugim strateškim sektorima učinile su da je u proteklih dvadeset godina Italija uvek među prvima na listi stranih investitora.

Ekonomska saradnja predstavlja jedan od nosećih stubova italijansko-srpskih bilateralnih odnosa. Prilikom svoje nedavne posete Beogradu, ministar inostranih poslova Anđelino Alfano (Angelino Alfano) potvrdio je da postoji veliko interesovanje da se italijansko privredno prisustvo u Srbiji dodatno razvija. Putem ekonomske diplomatije nastavićemo ne samo da pružamo podršku italijanskim firmama koje već rade u Srbiji, nego ćemo raditi i na dovođenju novih ulagača, koristeći i mogućnosti koje pružaju evropski fondovi. Italijanska ambasada je upravo na tu temu nedavno napravila kratak priručnik za italijanske preduzetnike zainteresovane da ulažu u Srbiju.

eKapija: Nove vesti nam stižu u vezi sa dugo očekivanom realizacijom investicija Ferrero – da kompanija traži partnere za proizvodnju lešnika, kao i modele za zasnivanje novih površina pod ovom biljkom. Koji je trenutni status ove investicije?

- Ferrerova investicija je sad već konkretna realnost. Posle pronalaženja terena u Vojvodini najpogodnijeg za uzgoj lešnika, izvršeni su značajni radovi kao što su postavljanje sistema za navodnjavanje i priključivanje na električnu mrežu. Pored direktnog efekta koji na teritoriju imaju poslovanje Ferrera i unapređenje lokalne infrastrukture, još jedan pozitivan element je i uključivanje lokalnih partnera, sa kojima će Ferrero moći da sarađuje i razmenjuje znanja i tehnologije koje poseduje kao svetski lider u ovom sektoru. U poslovanje sa Ferrerom je do sada uključeno već stotinu srpskih poljoprivrednika, a taj broj nastavlja da raste, što samo potvrđuje da je ovde reč o jednom dugoročnom ulaganju, koje će doneti značajne pogodnosti srpskoj poljoprivredi.

(Foto: Budimir Jevtic/shutterstock.com)
eKapija: U oktobru je u Beogradu održana konferencija "Italija-Srbija: Gradimo zajedno", kada su najavljene značajna saradnja i brojne investicije u oblasti gradnje i revitalizacije infrastrukture u Srbiji. U kojoj meri i kojim ritmom se može očekivati realizacija najavljenih projekata?

- Konferencija je ukazala na jedan aspekt od ključnog značaja za ekonomski razvoj Srbije i celog regiona, a to je povezivanje, odnosno sprovođenje radova na povezivanju, regiona koji će podstaći njegovu integraciju i napredovanje na evropskom putu. Za Italiju, koja predsedava narednim samitom zemalja zapadnog Balkana u sklopu Berlinskog procesa, ova tema zauzima centralno mesto. Konferencija održana u oktobru organizovana je u sklopu posete Srbiji delegacije od preko 40 italijanskih firmi iz sektora građevine, koje su na taj uspele da se upoznaju sa poslovnim mogućnostima u zemlji i uspostave direktne kontakte sa srpskim privrednicima. Mnoge italijanske firme su već prisutne i angažovane na projektovanju i izgradnji puteva, železnice i objekata iz sektora energetike, i tako daju konkretan doprinos razvoju Srbije. Nema sumnje da će novi planovi i projekti Vlade Srbije, uz pomoć evropskih fondova, omogućiti uključivanje još kompanija koje su spremne da podele svoje bogato iskustvo u ovom tehnički zahtevnom sektoru. S tim u vezi smo u tesnom kontaktu sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, posebno imajući u vidu da je regionalno povezivanje, kao što smo već pomenuli, jedna od glavnih stavki na dnevnom redu predstojećeg Samita zemalja zapadnog Balkana u Trstu.

eKapija: Možemo li uskoro očekivati otvaranje novih kanala ekonomske saradnje između Italije i Srbije?

- Bilo je reči o infrastrukturi, ali tu su i energija, prehrambena industrija, tekstilna industrija i mnogi drugi sektori. Međutim, postoji jedna oblast koja je, a to je greška, slabo razmatrana iz ekonomskog ugla. Mislim na valorizaciju umetničke i kulturne baštine. Italija i Srbija su pokrenule konstruktivan dijalog usmeren ka razmeni znanja i iskustava sa ciljem da se u punoj meri iskoristi neverovatna srpska baština, od srednjovekovnih lokaliteta do prestižnih beogradskih muzeja, od arheoloških nalazišta do spomenika savremene arhitekture. Stručnjaci iz značajnih italijanskih muzeja su posetili Srbiju kako bi sa brojnim direktorima i kustosima srpskih muzejskih institucija podelili nove tehnike upravljanja kulturnim dobrima koje su u ovom domenu usvojene u Italiji. Osnovna zamisao je stvaranje prilike za ekonomski razvoj kroz kulturu i umetnost.


Međutim, italijanska ekonomska diplomatija je posvećena i jačanju prisustva u sektorima u kojima već postoji jaka saradnja. Mislim u prvom redu na poljoprivredu, domen u kom se Italija i Srbija međusobno prepoznaju kao strateški partneri. To, naravno, nije nov sektor ekonomske razmene, ali u tom domenu ostaje još mnogo neiskorišćenih potencijala. Primera radi, Italija je proteklih godina stekla zavidno iskustvo u polju organske poljoprivrede koje je spremna da podeli sa svojim partnerima. S tim u vezi, uskoro će pod italijanskim vođstvom biti pokrenut jedan tvining projekat sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije u cilju razrade normativnog okvira za organsku poljoprivrednu proizvodnju.

(Foto: esfera/shutterstock.com)
Kako bi se obezbedio porast ulaganja neophodno je postaviti jasan pravni okvir i povećati kapacitet javnih institucija. Italija pruža značajnu podršku u tom smislu, budući da je u proteklih šest godina radila na četiri tvining projekta u oblasti poljoprivrede.

eKapija: U susret predstojećem Samitu zemalja zapadnog Balkana 12. jula u Trstu, kakva bi po Vašem mišljenju mogla biti uloga Italije u procesu podrške ekonomskoj integraciji balkanskih zemalja u EU, s obzirom na njihove ekonomske osobenosti?

- Trst oduvek predstavlja vrata Balkana, mesto u kom se oseća evropski duh i koji povezuje, ne samo geografski, Italiju i zemlje jugoistočne Evrope. Nije slučajnost što je Italija, kao predsedavajuća zemlja, odabrala upravo ovaj grad za održavanje Samita zemalja zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

Sledećeg 12. jula u Trstu Italija namerava da još jednom snažno podvuče svoju konkretnu podršku saradnji među zemljama ovog regiona u svetlu njihovog priključenja EU. To ćemo učiniti tako što ćemo u Trstu okupiti ne samo predstavnike vlada, već i preduzetnike, omladinu i predstavnike civilnog društva zemalja regiona i onih zemalja članica EU koje su, kao Italija, bliske građanima ovih zemalja i imaju sluha za njihove potrebe, među kojima je na primer pitanje borbe protiv korupcije kao kočnice socijalnom i ekonomskom razvoju. Regionalna ekonomska integracija, povezivanje saobraćajnih i energetskih puteva i tokova, saradnja među mladima, promovisanje pravne države, sve će to biti ključne teme na dnevnom redu u Trstu. Italija želi da dodatno podstakne taj proces i promoviše zajedničke projekte kako bi stimulisala ekonomski rast, političku stabilnost i bezbednost u celom okruženju. Među glavnim inicijativama koje će biti predstavljene su i otvaranje zajedničke privredne komore zapadnog Balkana, čije će sedište sekretarijata biti upravo u Trstu.

Kompletan sadržaj Specijalnog izdanja "Italija-zemlja partner: Inovacije u agraru" možete pročitati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.