NavMenu

Staro sajmište postaje opšti muzej stradanja tri naroda?

Izvor: Večernje novosti Nedelja, 25.06.2017. 11:23
Komentari
Podeli
(Foto: Sanja Šojić)
Zakon o Starom sajmištu, odnosno Ustanovi spomen-žrtve, kao lex specijalis završen je, a do kraja avgusta bi trebalo da budu usklađeni preostali sitni detalji, posle čega ide u javnu raspravu i dalju zakonsku proceduru. Ovo je, za Novosti, potvrdio episkop slavonski Jovan Ćulibrk, predsednik Komisije za Sajmište. Sledeći sastanak Komisije zakazan je za 31. avgust, kada će članovi biti upoznati sa finalnom verzijom.

- Zakon je suštinski gotov, ostale su najsitnije nijanse - kaže episkop Jovan za Novosti.

- Na Sajmištu neće postojati tri muzeja, kao što su pojedina tumačenja, već jedna krovna institucija, pod kojom će, osim kompleksa sećanja na srpske žrtve, biti i Muzej Holokausta i Muzej romskog stradanja, i ova dva će imati autonomiju. Imaće posebne direktore i podračune, kao i svoje programe, ali neće biti zasebna pravna lica. Direktor Muzeja Holokausta biće biran na predlog Saveza jevrejskih opština (SJOS), a direktor Muzeja romskog stradanja uz konsultacije sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine.

Rad ovih muzeja biće usklađen sa radom krovnog memorijala. Ovo, po rečima episkopa slavonskog, neće biti samo muzej stradanja na Sajmištu, već opšti muzej stradanja tri naroda, sa fokusom na stradanje u Drugom svetskom ratu.

Onog trenutka kada leks specijalis stupi na snagu, rešiće se i haos u vlasničkim odnosima i biće moguća eksproprijacija, jer ovaj akt tačno navodi katastarske parcele koje ulaze u memorijalni kompleks.

Savez jevrejskih opština Srbije (SJOS) ranije je tražio da Muzej Holokausta, u okviru kompleksa, ima potpunu autonimiju i svojstvo pravnog lica. Imao bi upravnika koga postavlja Savez jevrejskih opština, upravni odbor u kome bi bili članovi SOJS, Svetskog jevrejskog kongresa i Vlade, i nadzorni odbor u kom bi bili predstavnici Saveza, Svetskog jevrejskog kongresa, IHRA, Jad Vašema i Vlade Srbije. Statut Muzeja takođe bi donosio SJOS.

- I dalje stojimo na stanovištu da bi Muzej Holokausta trebalo da ima suštinsku autonomiju, kao i programsku i nezavisnost u pogledu naučnoistraživačke delatnosti. Aktivnost bi bila koordinisana sa centralnom ustanovom, ali bismo imali samostalnost u vođenju muzeja - kaže Haris Dajč, član Komisije u ime Jevrejske zajednice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.