NavMenu

EPS kupuje 41,7% akcija Elektroprivrede Crne Gore od A2A?

Izvor: Vijesti Utorak, 20.06.2017. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock.com)
Elektroprivreda Srbije zainteresovana je za kupovinu 41,7% akcija koje italijanska kompanija A2A poseduje u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), saznaju Vijesti.

Iz EPS-a nisu ni demantovali, niti potvrdili ovu informaciju.

- Pitanja oko kupovine paketa akcija energetskih kompanija, kao što je Elektroprivreda Crne Gore, su u nadležnosti resornih ministarstava, pošto se strateške odluke vezane za širenje Elektroprivrede Srbije u regionu donose na nivou Vlade Srbije, koja je osnivač Javnog preduzeća EPS - odgovorili su iz Sektora za odnose s javnošću EPS na pitanja Vijesti da li pregovaraju sa A2A o kupovini akcija u EPCG.

Iz resornog Ministarstva rudarstva i energetike Srbije odgovorili su da nisu nadležni za ovakve planove i da se Vijesti obrate Ministarstvu privrede.

Kompanija A2A angažovala je investicionu banku Rotšild da bi do kraja godine prodala udeo u Elektroprivredi Crne Gore.

Da je A2A pokrenula postupak prodaje svojih akcija u EPCG potvrdio je krajem maja crnogorski premijer Duško Marković.

- Mi ćemo čekati njihovu odluku. Ta odluka mora biti stavljena nama na sto kako bismo se odredili oko toga da li je prihvatamo ili ćemo mi ući u otkup njihovih akcija po pravu preče kupovine - rekao je Marković novinarima nakon Premijerskog sata.

A2A ima mogućnost da, prema aneksu akcionarskog ugovora sa crnogorskom Vladom, koji je Skupština usvojila početkom marta, između juna i septembra proda 41,7% udela crnogorskoj Vladi za 250 mil EUR. Tu opciju (put opciju) je u pregovorima sa Vladom dogovorio novi menadžerski tim koji vodi A2A od 2014. godine.

EPS je za kupovinu akcija EPCG bila zainteresovana i 2009. godine kada je paket akcija kupila italijanska kompanija. Upravni odbor EPS-a je u martu 2009. dao saglasnost menadžmentu da učestvuje na tenderu za kupovinu 18,3% akcija EPCG.


Kao preduslov učešća na tenderu, EPS je za otkup tenderske dokumentacije uplatio 50.000 EUR, ali ipak nije dostavio ponudu.

U aprilu 2015. srpski premijer Aleksandar Vučić kazao je da EPS neće biti privatizovan, već će pokušati da kupi elektroprivredna preduzeća u Republici Srpskoj (RS) i Crnoj Gori. On je najavio i da će se, možda, udružiti sa njima i da Ministarstvo energetike analizira koliko bi taj potez bio dobar.

I iz hrvatske Vlade je u nekoliko navrata najavljeno da bi Hrvatska elektroprivreda (HEP) trebalo da postane regionalni igrač preuzimanjem energetskih kompanija u zemljama bivše Jugoslavije.

Iz HEP-a nisu odgovorili na pitanja Vijesti da li su zainteresovani za kupovinu akcija EPCG.

Put opcija, kojom A2A ima pravo da svoje akcije u EPCG ponudi Vladi za 250 mil EUR važi tri meseca nakon isteka ugovora, do kraja septembra tekuće godine. Iz A2A su kazali da će do kraja septembra odlučiti da li će ostati u EPCG.

Aneks ugovora sa A2A ističe krajem juna ove godine, kada ističu upravljačka prava A2A u EPCG.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.