NavMenu

INEAST Consulting povezuje srpske i nemačke kompanije - Fokus na izvoznim šansama, dobavljačima i investicijama

Izvor: eKapija Ponedeljak, 19.06.2017. 13:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Edhar/shutterstock.com)Ilustracija
Srpske kompanije koje planiraju izvoz u Nemačku ili žele da postanu dobavljači nemačkih preduzeća, kao i one kojima je za sledeći korak u razvoju poslovanja potreban investitor, odnosno pouzdan partner, dobile su još jednu adresu na koju mogu da se obrate za savet i podršku. Naime, značajne prilike za saradnju između srpskih i nemačkih firmi, prepoznao je osnivač INEAST Consulting-a iz Bona – Michael Schmidt, koji je do pre tri godine bio direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji (AHK) i predsednik Nemačko-srpskog poslovnog udruženja (DWB) u Beogradu i tom prilikom se dobro upoznao sa privredom regiona.

On je uvideo da nedostaje komunikacija između malih i srednjih firmi u Nemačkoj i u Jugoistočnoj Evropi, i upravo tu je video priliku za razvoj sopstvenog biznisa i pružanje konsultantskih usluga.

Novi INEAST Business Portal koji je pokrenuo, iako Schmidt voli da kaže da je to forum, omogućava umrežavanje firmi iz Nemačke i Srbije, odnosno sa Balkana, tako što na jednom mestu okuplja veliki broj konsultanata, koji obezbeđuju poslovne savete za unapređenje biznisa i informacije o mogućnostima za potencijalnu saradnju.

- Na portalu postoje tri segmenta - prvi je podrška izvozu i prodaji, gde firme koje već imaju razvijen proizvod žele da nađu kupce u Nemačkoj, a pritom nisu upoznate sa strukturom i kanalima prodaje. Drugi deo se bavi razvojem dobavljačkih odnosa srpskih preduzeća sa firmama u Nemačkoj. Pritom, nije reč o velikim sistemima koji su već prisutni u regionu, nego o manjim firmama kojih je mnogo i koje uspešno posluju, ali imaju problem nedostatka stručne radne snage ili manjka proizvodnih kapaciteta. Zato žele da presele deo proizvodnje, a za to im je potreban pouzdan partner - objašnjava Michael Schmidt u razgovoru za eKapiju.

U trećem segmentu, INEAST Consulting se bavi investicijama i to je prilika za firme u Srbiji ili JIE, koje uspešno posluju, ali ne mogu samostalno da naprave sledeći razvojni korak. Za osvajanje novih tržišta, kupaca ili tehnologija potreban im je partner ili investitor i tu portal omogućava povezivanje.

- Pošto već nekoliko godina radim u Nemačkoj, kao konsultant za nemačke firme koje se interesuju za poslovanje u istočnoj Evropi, video sam da postoji interesovanje prema ovom regionu. To je posebno izraženo kod manjih i porodičnih firmi, koje bi htele da premeste deo proizvodnje ili određene proizvodne procese upravo u region Jugoistočne Evrope. Istovremeno, stiže mi jako mnogo upita firmi iz regiona koje žele da posluju u Nemačkoj, ali ne mogu da se probiju na ovo zahtevno tržište, jer nemaju dovoljno kapaciteta da učestvuju na sajmovima i da ostvare kontakte sa potencijalnim partnerima - ističe Schmidt.

Zastupajući pojedinačne firme, naš sagovornik je zaključio da postoji interes na obe strane, pa je tako i odlučio da pokrene portal čija je suština upravo povezivanje i umrežavanje kompanija, odnosno ostvarivanje saradnje na obostranu korist.

Važno je upoznati tržište

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
INEAST Business Portal predstavlja i svojevrsnu bazu podataka, ali je i mnogo više od toga, jer se firme koje se registruju na sajtu odmah na neki način i rangiraju. Stručnjaci i biznis konsultanti proveravaju njihove reference i sertifikate, pa tako prilikom kontakta potencijalni partneri odmah dobijaju pouzdane informacije ili preporuke.

- Skupovi poput Dana dobavljača Zapadnog Balkana, gde smo prvi put predstavljali portal široj javnosti, jako su dobri za uspostavljanje prvih kontakata. Nekad se tu već i sklapaju poslovi, ali mi portalom želimo da postignemo kontinuitet i da dugoročno znamo koje su to kompanije koje traže partnere. Želimo da na portalu imamo stalno nove upite i projekte u kojima mogu da učestvuju, a cilj nam je da promovišemo ceo region, kao potencijalni izvor dobavljača nemačkih kompanija – objašnjava Schmidt.

On navodi da u borbi za dobavljače vlada surova konkurencija, posebno u autoindustriji. Tu je cena sve, a cena radne snage je samo jedan faktor, jer su veoma bitni i materijalni troškovi, organizacija rada i produktivnost u proizvodnim procesima.

- Zato je moj utisak da su inovativne firme najkonkurentnije jer ukoliko neko nudi samo standardne proizvode, teško da se može izboriti u moru drugih sličnih ponuđača. Interesantna je i ideja o udruživanju firmi, čak i regionalno, koje tako mogu zajedno da nastupaju u nekim većim projektima.


Naš sagovornik navodi da je u planu saradnja i sa institucionalnim partnerima, kao što su privredne komore, poslovna udruženja ili klasteri, koji su veoma bitna karika, jer mogu da svojim kanalima članstvu prenose informacije o upitima i projektima. Zbog toga i institucionalni partneri i eksperti mogu besplatno da se registruju kao partneri na INEAST Business Portal-u i tako još bolje zastupaju interese svog udruženja ili članica na ino tržištima.

- U Nemačkoj svaki proizvod i svaka industrija ima svoju strukturu prodaje. Nije lako iz Srbije razumeti tu strukturu, jer ne možete da znate ko kome šta prodaje, po kojim uslovima, kako se ulazi u lanac snabdevanja... Takve informacije ne možete dobiti samo putem e-maila ili interneta. Takođe, značajan plus za korisnike može biti i komunikacija na nemačkom jeziku, jer neke manje nemačke firme često ne prihvataju spremno engleski. Angažman nemačkog konsultanta je dosta skup i zato smo mi tu da pomognemo – ističe Schmidt.

Registracija na portalu, pa predlog eksperata

Prvi potez za jednu srpsku firmu, koja želi da proveri kakvi su joj izvozni potencijali u Nemačkoj jeste registrovanje, odnosno besplatna prijava na portal. Prema rečima Michaela Schmidta, registracija će ostati besplatna, jer je cilj da portal počne da koristi maksimalan mogući broj firmi.

- Prilikom prijavljivanja unosite podatke o tome koje tržište vas zanima, koje proizvode nudite, kakva vrsta podrške vam je potrebna... Zatim mi kontaktiramo naše eksperte koji vam predlažu najbolji put za dalji razvoj poslovanja, a preko portala nastavljate da dobijate informacije koje su relevantne za vas – objašnjava Schmidt.

Usluga konsaltinga plaća se praktično po realizaciji projekta, odnosno uspostavljenoj saradnji između kompanija, a direktnim ugovorom između korisnika i INEAST Consulting-a preciziraju se svi detalji - od planiranih aktivnosti i rokova, do cene.

Naš sagovornik napominje da je glavni cilj INEAST Business Portala da kompanije dobiju što više povratnih informacija, da poboljšaju svoje ponude i dobiju realnu ocenu i da i same aktivno koriste portal kada im je potrebna podrška u razvoju inostranih tržišta. Namera je da se sagledaju realne poslovne mogućnosti firmi i da se zatim dalje zajednički razvijaju i unapređuju.

M.A.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.