NavMenu

Comtrade softverska rešenja za uređeno finansijsko tržište u Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori

Izvor: eKapija Ponedeljak, 19.06.2017. 12:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: T33kid/shutterstock.com)Ilustracija
Uspešnom implementacijom sedam savremenih informacionih sistema u Poreskim upravama u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori, koje je do sada kreirao Comtrade System Integration International, omogućena je njihova i reforma finansijskih sistema, bolja naplata poreza i podignut nivo borbe protiv sive ekonomije. Kako je saopšteno iz kompanije Comtrade, digitalizacijom ovih poreskih sistema, države su dobile mogućnost da pouzdano identifikuju utaje poreza, efikasno posluju i da, integracijom sa ostalim državnim institucijama, unaprede rad čitavog finansijskog sistema zemlje, dok su građani su dobili ažuran i bezbedan pristup svim svojim transakcijama i mogućnost da ne čekaju više u redovima. Ovo su neki od zaključaka panela posvećenog reformi poreske uprave i borbi protiv sive ekonomije, na kojoj je učestvovao Comtrade System Integration International, u okviru Samita ministara finansija i guvernera regiona, koji je održan u Bečićima, u organizaciji nedeljnika NIN.

- Maksimalna efikasnost Poreske uprave u otkrivanju nepoštovanja poreskih propisa, naplati poreskih obaveza i racionalnom korišćenju raspoloživih resursa cilj je uspešnog fukcionisanja cele države - istakao je Klod Kolaro, potpredsednik i generalni direktor Comtrade System Integration International i dodao da kao vodeća IT kompanija u regionu, sa više od 20 godina iskustva u razvoju digitalnih rešenja, Comtrade omogućava svojim korisnicima uspešan put u digitalnu eru.

Elektronsko podnošenje poreskih prijava omogućeno je u Srbiji softverom ePorezi, gde je prvi put primenjena masovna primena elektronskih sertifikata. Uvedena elektronska komunikacija sa obaveznicima poreza ostvarila je ogromne uštede u vremenu. Država je značajno uštedela jer je obrada poreskih prijava mnogo brža. Olakšano je prikupljanje i obrada podataka sa poreskih prijava, koji su prvi izvor informacija za analizu rizika. Takođe, omogućeno je automatsko izdavanje opomena za neplaćeni poreski dug, a olakšan je i ubrzan postupak prinudne naplate.

Portalom ePorezi, koji je dostupan 24 sata, eliminiše se potreba za dolaskom u filijale. Objedinjena naplata poreza i doprinosa realizovana je PID softverom, gde je Srbija prvi put dobila dosije poreskog obveznika. Ovim sistemom povećana je naplata poreza, omogućene su prijave za svakog radnika pojedinačno, date su olakšice poreskim obveznicima u pogledu administracije plaćanja poreza i doprinosa. Integracijom PU sa Centralnim registrom obaveznih socijalnih osiguranja (CROSO), ostvaren je bolji uvid i kontrola plaćanja poreza i doprinosa, i tako penzije i zdravstveno osiguranje postaju sigurniji.

Za naplatu poreza i poresko računovodstvo kreiran je softver DWH (data warehouse) koji objedinjuje podatke iz različitih izvora i omogućava efikasnije i brže izveštavanje nad dnevno ažurnim podacima, analitiku i alate za vizuelizaciju podataka, čime je unapređen proces donošenja poslovnih odluka. Predviđena je i integracija sa Narodnom bankom Srbije kako bi se najefekasnije i najbrže naplatio poreski dug.

Nadgradnja poslovnog sistema u Sloveniji omogućena je sistemom ViDIS - skupom različitih aplikacija, koje obrađuju podatke u pozadini poreske uprave. Elektronsko poresko poslovanje koje radi sa elektronski potpisanim dokumentima, omogućeno je softverom VeDavki, navedeno je u saopštenju Comtrade-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.