NavMenu

Regionalni ekonomski samit od 15. do 17. juna u Bečićima

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 12.06.2017. 12:06
Komentari
Podeli
(Foto: SFIO CRACHO/shutterstock.com)
Tradicionalni Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona pod nazivom "Finansijska stabilnost regiona u novom globalnom okruženju", u organizaciji beogradskog nedeljnika NIN, biće održan od 15. do 17. juna u Bečićima u hotelu Splendid.

Teme ovogodišnjeg samita su monetarna politika zemalja regiona, finansijska inkluzija i banke u regionu, brži privredni rast uz zdrave javne finansije i niži javni dug, kao i reforma poreske uprave i borba protiv sive ekonomije, navodi se u saopštenju organizatora.

Zvanični rad skupa počeće 16. juna panelom guvernera pod nazivom "Monetarna politika zemalja regiona - između Američkih federalnih rezervi i Evropske centralne banke", na kom će pozdravnu reč imati guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

U okviru panela biće razmotrene preporuke guvernera centralnih banaka iz regiona ministrima finansija o tome kako do bolje koordinacije monetarne i fiskalne politike, biće reči o uticaju kvantitativnih olakšica ECB-a na monetarnu politiku, kamatnim stopama i kursevima lokalnih valuta na Zapadnom Balkanu.

Učesnici će, takođe, razmeniti mišljenja o novoj politici FED-a posle pobede Donalda Trampa, odnosno mogućim posledicama po svet, evrozonu i region, o tome da li je rekordno niska inflacija razlog za veselje ili zabrinutost, a izložiće i iskustva iz regiona u rešavanju problematičnih kredita kao pretpostavci za povećanje kreditne aktivnosti banaka.


Dnevnim redom su predviđena i pitanja o stabilnost bankarskog sistema, o izloženosti regiona mogućim eksternim šokovima, o tome da li je MMF potreban regionu, o isplativnosti štednje uz rekordno niske kamatne stope, regionalnoj saradnji centralnih banaka itd.

Samit se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija Crne Gore, Saveza ekonomista Srbije i kompanije Japan Tobacco International, čiji će direktor korporativnih poslova i komunikacija Goran Pekez prisustvovati samitu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.