NavMenu

Kruševljani spremni i za Rusiju - Proizvođač građevinskog i poljoprivrednog alata Unitehna otvara novu halu i širi izvoz

Izvor: eKapija Nedelja, 11.06.2017. 10:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)Ilustracija
U zemlji koja još nije poznavala privatni biznis, pre 37 godina, Dragiša Dobrosavljević pokrenuo je sopstveni posao. Radio je sa još dvojicom radnika, u sopstvenoj garaži. Bila je to mala zanatska radnja Metalac. Godinu za godinom, širilo se tržište, proizvodni kapaciteti, menjao se i povećavao asortiman proizvoda. Radnja Metalac 1990. postaje Unitehna d.o.o.

Danas, ovo kruševačko preduzeće, koje pravi građevinski i poljoprivredni alat, ima proizvodne pogone na oko 3.500m2, izvozi u sve zemlje bivše Jugoslavije, Češku, odnedavno i Bugarsku, a pregovara i o početku prodaje u Rusiji. Upravo su završili gradnju još jedne hale, sada nabavljaju mašine i očekuju značajan rast proizvodnje.

Osnivač Unitehne jedan je od finalista ovogodišnjeg izbora za Blic preduzetnika godine. Zadovoljan je, kaže za eKapiju, što je, skoro posle 4 decenije uspešnog rada, stiglo i ovakvo priznanje, i to pre svega zbog svojih sinova, koji su nastavili da razvijaju porodični posao i koji rukovode firmom.

Unitehna proizvodi poljoprivredni ručni alat (ašove, grabulje, držalice...), zidarski ručni alat (čekiće, testere, mistrije, sekire…), šarke, građevinska i poljoprivredna kolica, motike, dimovodni program (ložišta, štediše, čunkove...). Od 2010, posluje pod ISO 9001:2008 sistemom upravljanja kvalitetom, dok se od 2012. plastifikacijom vrši površinska zaštita svih proizvoda.

Dnevno proizvode oko 5.000 jedinica, a sa početkom radnje u novoj hali, ta količina će biti značajno veća. Oko 40% kompletne proizvodnje, Unitehna prodaje u inostranstvu.

- Stalno ulažemo u razvoj, jer je to neophodno. U novu halu i opremu uložili smo oko 200.000 EUR. Izvoz konsantno raste, a očekujemo da će u ovoj godini biti već 50% ukupne proizvodnje. Upravo pregovaramo o početku prodaje u Rusiji - kaže Dragosavljević, dodajući da su prošle godine zapošljavali 50, a sada već 70 radnika.

Dragiša Dobrosavljević, u sredini, na dodeli nagrade Blic preduzetnik (Foto: Vesna Lalić)Dragiša Dobrosavljević, u sredini, na dodeli nagrade Blic preduzetnik
Smatra i da je, u proizvodnji, važno držati se proverenog recepta – to je teži, ali sigurniji put. Uprkos tome, što "atraktivne" novotarije nekad budu na ceni, njegova firma nikada nije "skretala" sa metala na drvo ili plastiku.


- U Srbiji, među proizvođačima, nemamo konkurenciju. Konkurenciju nam stvaraju uvoznici, koji često daju i nerealno niske cene. Zbog toga moramo da stalno budemo bolji – kaže naš sagovornik. Ipak, ne propušta da istakne da je za njihovim proizvodima potražnja uvek veća od ponude.

Preduzetnik godine

Takmičenje Blic preduzetnik 2016 organizovali su dnevni list Blic i Societe Generale banka. Na konkurs, koji je trajao do marta, prijavilo se vise od 400 privrednika. U finalu izbora, našlo se devet firmi: Vinarija Kovačević – koja je ponela priznanje, Unitehna, Maruška, Bonneli, Beoteko-prom, Zlatara Andrejević, Pržionica kafe Brazil, Eugen i Mlekara Moravica.

Žiri za izbor Blic preduzetnika 2016 činili su predstavnici Ministarstva finansija na čelu sa ministrom Dušanom Vujovićem, Ministarstva privrede na čelu sa ministrom Goranom Kneževićem, Nacionalne službe za zapošljavanje, Asocijacije menadžera i Societe General banke.

Sagovornik eKapije kaže da ništa ne bi bilo isto, da njegova deca nisu nastavila da razvijaju firmu.

- Jako sam srećan što su moji sinovi nastavili posao, a očekujem da će i unuci krenuti tim putem. Mislim da je to najbolji put za preduzeća u Srbiji.

M.M.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.