NavMenu

Ko je "kriv" što su sve internet usluge na Eurosongu 2008 u Beogradu bile tako dobre ?

Izvor: eKapija Petak, 20.06.2008. 13:05
Komentari
Podeli

Komunikacija putem Interneta, na nedavno završenom Eurosongu u Beogradu, protekla je bez ikakvog "šuma". Iz kompanije "EUnet", koja je projektovala i obezbedila kompletno Internet rešenje i podršku za potrebe revijalnog dela, ali i za brojne novinare koji su pratili ovo takmičenje, kažu da je sve proteklo izuzetno glatko, što se iz ozbiljnog pristupa projektu moglo i očekivati.

- Kompanija "EUnet" je bila partner RTSu, glavnom organizatoru Pesme Evrovizije 2008, i pratila je sve zahteve organizatora, čak je uvela i neke dodatne elemente u mreži i inžinjeringu kako bi bolje osigurala nesmetani protok Interneta – kaže u razgovoru za "eKapiju" Aleksandar Milosavljević, tehnički direktor u kompaniji "EUnet".

U vrlo kratkom roku, Sava centar je proširio svoju postojeću infrastrukturu, da bi mogli prihvatiti veliki broj predstavnika štampe, uz obezbeđivanje zahteva definisanih projektom tehničkog rešenja.

(Aleksandar Milosavljević)

Nad tom infrastrukturom, za potrebe novinarskog pool-a, zahvaljujući RTS-ovim partnerima iz firme "Coming", prvi put na Balkanu implementirana je Virtuelna Infrastruktura 3 na 500 radnih mesta.

- Obimna interna infrastruktura u Sava Centru, bazirana na virtualizaciji je, zahvaljujući partnerima iz firme "Coming", za potrebe novinarskog pool-a prvi put instalirana na Balkanu i sem klasičnih servisa koji je zahtevala organizacija Eurosong, EUnet je obezbedio i dodatne servise – naglasio je Aleksandar Milosavljević.

"EUnet" je, u saradnji sa ostalim partnerima, obezbedio odlično funkcionasanje mreže a posebno Internet dela za više od 500 pristupnih mesta.

- Uz pomoć i saradnju "Telekoma Srbija", obezbeđena je brzina prenosa podataka od 200 megabita u sekundi, dvostruki, čak i trostruki backup koji je išao i fizički različitim trasama. Organizator je zahtevao da sve bude redudantno, što podrazumeva backup za sve, počevši od računara, kablaže, duplih linkova, dva izlaza na internet, duplih uređaja, redundantne struje, kako za Sava Centar tako i za Beogradsku Arenu – navodi Milosavljević.

On objašnjava da je centar za novinare u Centru Sava imao klasične računare, deo za lap-top računare i deo sa "thin clients", tačnije, bio je na raspolaganju ekran, tastatura, dok se operativni sistem, zasnovan na tehnologiji virtualizacije, izvršavao na centralnom mestu ciji je hardware dopremljen i privremeno smešten u EUnet Data centru.

- Novinari su podjednako koristili sve tri mogućnosti. Trošili su trećinu obezbeđenog protoka interneta, najgušći saobraćaj je bio, svakako, u toku dve polufinalne večeri i u finalu, ali on ni tada nije prelazilo polovinu kapaciteta – objašnjava sagovornik eKapije.

Milosavljević navodi da je za potrebe Arene bilo obezbeđeno 12 megabita primarnog optičkog linka, dok su backup rešenja bila realizovana standardnim iznajmljenim linija i rezervnim dialin pristupom.

- Kompanija koja je bila zadužena za brojanje glasova bila je smeštena u Areni i zahtevala je izuzetno stabilan sistem, tako da im je obezbeđen standardni backup, kao i dodatni backup. Partner je tražio i rezervaciju bandwidth-a, da bi se zaštitio od eventualnih zagušenja na linku do Arene zbog moguće prekomerne upotrebe ostalih propratnih sluzbi Eurosonga.

Podršku čitavom događaju dali su dobro obučeni, iskusni inženjeri "Euneta", koji su tih dana bili na dvadesetčetvoročasovnom dežurstvu.

Tako je i "Eunet" sa svoje strane doprineo tome da će svaki sledeći organizator ove manifestacije imati veliki problem – da nadmaši sve ono što je naš tim postigao.

Usput, da li ste znali i ove detalje organizacije Evrosonga ?

1. Da se ne bi oslanjali na standardne izvore električne energije, kompletna Arena je tokom cele manifestacije struju dobijala od nekoliko nezavisnih agregata, čija se snaga merila - u megavatima.

2. Kompletna manifestacija je snimana i tokom proba, te naknadno montirana i bila spremna za puštanje u produkciju sa rezervne lokacije, u slučaju tehničke ili neke druge havarije bilo koje vrste.

3. Više od 3.000 akreditovanih novinara je tih dana "cirkulisalo" Sava Centrom

4. Obezbeđenje u Areni nije bilo naše, već nemačko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.