NavMenu

Čuva li se ćirilica popustom na tablu preduzeća?

Izvor: N1 Subota, 27.05.2017. 12:37
Komentari
Podeli
Postaju li beogradski lokali čuvari pisma Ćirila i Metodija i Vukove azbuke? Naime, ko naziv radnje bude isticao na ćirilici, mogao bi da uštedi i to zahvaljujući receptu menadžera prestonice za čuvanje jednog od dva srpska pisma. Goran Vesić je obećao da će preduzetnici s ćirilićnim tablama, plaćati nižu firmarinu.

- To neće biti izuzetak za našu državu. Recimo, Francuska naplaćuje manje firmarine kompanijama koje koriste francuske nazive - kazao je Vesić.

Kada će tačno Beograd krenuti francuskim koracima ne zna se. Ako Beograd ikada tu ideju formalno usvoji, gotovo je izvesno da će ona ostati samo formalnost, jer, preduzetnici koji godinama uspešno grade identitet na latici kažu da neće menjati nazive zbog uštede.

- Jednostavno, ljudi su prepoznatljivi po logou. Ne pravite logo za svako tržište ponaosob, pa tako ni ovde. I mi se nadamo i verujemo u nas da ćemo uspeti da izađemo i na mnoga druga tržišta, tako da stvarno nemamo nameru sad da svakoj zemlji ponaosob pravimo poseban logo da bi prilagodili jeziku ili pismu lokalne kulture - kaže Uroš Miomirović, generalni direktor Mone.

Preduzetnici s nazivima preduzeća na latinici misle i da bi niža taksa samo za ćirilične firme bila diskriminacija.

Međutim, to nije i stav onih koji zastupaju insterese privrednika oba pisma, Unije poslodavaca Srbije, jer, tamo su još restriktivniji od menadžera Beograda.

- Naš predlog koji smo puno puta gradskom socio-ekonomskom savetu predočili je da se primeni ne nulta tolerancija kao što je kod Rusa koji su sve preveli u ćirilicu, ali da napišemo na ćirilici, a ispod toga da stavimo na engleskom - kaže Žarko Šakić, Unija poslodavaca Srbije.

No, čak i aka prođe ova ideja, pogodnost za ćirilicu obuhvatila bi mali broj preduzetnika, jer, firmarinu plaćaju samo najveći, oni koji godišnje zarade više od 50 miliona dinara. Takvih je malo, a koliko tačno navodno ne znaju ili ne žele da kažu ni u Agenciji za privredne registre, ni u Poreskoj upravi, ni u gradskim sekretarijatima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.