NavMenu

Odluka o prodaji Želvoza do 24. maja - Za kupovinu smederevskog preduzeća stigle dve ponude

Izvor: Danas Sreda, 17.05.2017. 08:25
Komentari
Podeli
(Foto: momente/shutterstock.com)
Odbor poverilaca stečajnog dužnika FŽV Želvoz doneće odluku o prodaji Želvoza u roku od osam dana, a možda već na sednici u četvrtak, potvrđeno je Danasu u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika.

Kako za ovaj list rečeno posle jučerašnjeg otvaranja ponuda (16. maja 2017. godine), odluka o konačnoj prodaji Želvoza nije doneta, zato što su obe ponude bile ispod 50% procenjene vrednosti. Stečajni upravnik preduzeća Želvoz iz Smedereva oglasio je 21. aprila petu prodaju ovog stečajnog dužnika kao pravnog lica neposrednom pogodbom uz prikupljanje pisanih ponuda.

Najvažniju imovinu dužnika čine nekretnine u fabričkom krugu, ukupne površine 95.500 m2, postrojenje i oprema za remont vagona, stoprocentni udeli u preduzećima Želvoz – Ugostiteljstvo i turizam, Želvoz – Zaštitna radionica, Sportsko društvo Železničar, Železnička industrijska škola u Smederevu.

Procenjena vrednost dužnika je oko 1,15 milijardi dinara, ali procenjena vrednost imovine nije minimalno prihvatljiva vrednost, niti je na drugi način bila obavezujuća ili opredeljujuća za ponuđača prilikom određivanja visine ponude.

Novčani iznos za učešće u prodaji je 115,3 miliona dinara, dok je za otkup prodajne dokumentacije bilo potrebno izdvojiti 100.000 dinara.

Podsećamo, Agencija za privatizaciju je 2011. godine poništila kupoprodajni ugovor za smederevski Želvoz sa većinskim rumunskim vlasnikom zbog neispunjavanja kupoprodajnih obaveza. Fabrika, koja je tada zapošljavala oko 1.450 radnika, bila je prodata 2007. godine rumunskom konzorcijumu Grampet-Remar za 1,15 mil EUR. Nekada uspešni remonter šinskih vozila, koji je svojevremeno upošljavao čak 2.200 radnika, urušavan je godinama i ozbiljno uzdrman mnogobrojnim aferama rukovodećeg kadra, sa sudskim procesima koji traju i danas. Sunovrat Želvoza traje sve do 2015. godine, kada je stavljena tačka i otvoren stečajni postupak.

Prema rešenju Privrednog suda u Požarevcu, stečajni dužnik je u trenutku otvaranja stečaja bio u neprekidnoj blokadi u trajanju od oko hiljadu dana, a neizmirene obaveze daleko su prevazilazile vrednost imovine stečajnog dužnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.