NavMenu

Formiran Savet za bezbednost hrane - Laboratorija za kontrolu mleka startuje u drugoj polovini 2017.

Izvor: Tanjug Četvrtak, 11.05.2017. 14:06
Komentari
Podeli
(Foto: Twin Design/shutterstock.com)
Nacionalni savet za bezbednost hrane održao je danas konstitutivnu sednicu na kojoj je za predsednika tog saveta izabran profesor Farmaceutskog fakulteta Ivan Stanković.

Savetnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Nenad Dolovac je kazao da će savet imati savetodavnu funkciju u cilju povećanja bezbednosti hrane na tržištu Srbije. Dolovac je naveo da su odgovornost i obaveze Stručnog saveta za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane, utvrđene Zakonom o bezbednosti hrane, kao i propisima donesenim na osnovu tog zakona ali i poslovnikom i drugim aktima saveta.

Prema njegovim rečima, savet će obavljati naučne i stručne poslove iz područja bezbednosti hrane i hrane za životinje, pa će predstavljati nacionalnu referentnu tačku za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinja.

- Osnovna delatnost saveta biće da pripremi stručna i naučna mišljenja ministrstvima, ali i drugim organizacijama državne uprave, kao i subjektima koji se bave proizvodnjom hrane i hrane za životinje, i potrošačima o svim rizicima - rekao je Dolovac.

Stručni savet za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane koji treba da da konačnu odluku o prometu genetski modifikovanih organizama (GMO) u Srbiji, i u kome je 15 stručnjaka iz različitih oblasti, formiralo je krajem aprila Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine uz saglasnost Ministarstva zdravlja.

Prema ranijim podacima, u savetu su pored Stankovića i Dolovac i specijalista higijene Vesna Pantić-Palibrk, profesor-doktor veterinarskih nauka Nedeljko Karabasil, doktor biotehničkih nauka Vesna Đorđević, doktor medicinskih nauka Jelena Gudelj-Rakić i profesor Poljoprivrednog fakulteta Igor Jajić.

Članovi saveta bez prava glasa su predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović, doktor Veterinarskih nauka Zoran Mićović, kao i predstavnici Ministarstva zdravlja doktor Raša Milanov i instituta Batut Dragana Jović.

Članovi po funkciji su predstavnici uprava za veterinu i za zaštitu bilja i Poljoprivredne inspekcije, a sekretar saveta je doktor Tamara Bošković.

Laboratorija za kontrolu mleka u drugoj polovini godine

-
Tokom druge polovine godine očekuje se puštanje u rad Nacionalne labratorije za kontrolu kvaliteta sirovog mleka, izjavio je savetnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Nenad Dolovac i dodao da će se ta laboratorija nalaziti u okviru kompleksa Direkcije za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) u Batajnici u kojoj već radi Fitosanitarna laboratorija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.