NavMenu

Urban Reads nastavlja da rešava probleme mladih kroz savremenu prozu i fantastiku - Beogradska izdavačka kuća planira i otvaranje prodajnog mesta

Izvor: eKapija Utorak, 07.03.2017. 15:35
Komentari
Podeli

Feminizam, mentalne bolesti, razvod i smrt roditelja, LGBTQ pitanja i slični problemi koji muče mlade, upakovani u formu savremene proze i fantastike, glavne su teme izdavačke kuće Urban Reads iz Beograda. Njihova izdanja usmerena su ka globalizovanom tinejdžeru, a kroz naslove koje biraju, trude se da ga nauče da poštuje ljude oko sebe i da što ranije usvoji naviku da prihvata različitosti u svom okruženju.

Zahvaljujući ovoj tematici, koja trenutno preovladava u omladinskoj književnosti, za četiri godine poslovanja uspeli su da stvore bazu vernih čitalaca i postanu izdavač kvalitetne omladinske književnosti, kaže za eKapiju vlasnica ove izdavačke kuće Jasmina Marković Karović.

- Istina je da su mladi zavisni od novih tehnologija i društvenih mreža, ali ja sam jedna od retkih koja ih zbog toga ne kritikuje. Mi smo dokaz da deca i dalje vole pisanu reč, te da su otvoreni za učenje i nova saznanja, ako im pružite dovoljno zanimljiv sadržaj - počinje razgovor za eKapiju Jasmina Marković Karović.

Osnovna misija kompanije, koja je osnovana 2013. godine, je da ostvari interaktivan odnos sa čitaocima, kako bi učestvali u izboru knjiga koje Urban Reads objavljuje. Kako objašnjava Marković Karović, savremeni tinejdžer je vrlo aktivan sagovornik, koji ima veoma visoke kriterijume.

("Mladi jesu zavisni od društvenih mreža, ali ja ih ne kritikujem zbog toga. Mi smo dokaz da vole i pisanu reč", Jasmina Marković Karović) - Zahvaljujući tome što su im dostupne sve informacije koje se mogu zamisliti, više nije dovoljno dati im samo naslov koji žele da pročitaju. Oni žele da učestvuju u izboru naslova, da imaju sve informacije na svim dostupnim društvenim mrežama, da dobiju dobro dizajniranu i kvalitetno povezanu knjigu. Ipak, nama to ne predstavlja teret. Najlepše je raditi za kupca koji zna šta želi i koji ume da ceni utrošeno vreme i kvalitet - kaže naša sagovornica.

Među naslovima ove izdavačke kuće su Crvena kraljica, Peti talas, Krive su zvezde, Gradovi na papiru, Šest vrana, a oni se mogu kupiti u knjižarama u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Moguće je poručiti ih i preko interneta. Prema rečima Jasmine Marković Karović, u naredne dve godine planiraju otvaranje sopstvenog prodajnog mesta i rast online prodaje.

Na godišnjem nivou Urban Reads ima 15 izdanja i stabilan rast prihoda od više od 30%. U toku 2016, kao i prethodnih godina, doštampavali su više naslova, a izdanja iz prve godine poslovanja i dalje se dobro prodaju.

- Od 50 izdanja, koliko trenutno imamo, samo za dva nećemo produžavati ugovore i samo ta dva nisu išla na reprint. To svakako govori da smo imali sreće sa izborom naslova, pa se nadamo da će i ova godina biti takva, ako ne i bolja od prethodne - objašnjava Marković Karović.

Prema njenim rečima, zasada ne planiraju širenje na izdanja drugih žanrova. Ipak, u budućnosti ne isključuje i to kao opciju, ukoliko publika bude tražila.

Vlasnica Urban Reads-a bila je jedna od kandidatkinja za nagradu EY Preduzetnik godine 2016, a 2015. godine dodeljena joj je nagrada Cvet uspeha za ženu zmaja u potkategoriji samozapošljavanje, koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije.

Kao aktivna članica tog udruženja, Jasmina Marković Karović kaže da koristi svaku priliku u kojoj može biti model mladim ženama koje razmišljaju da uplove u vode privatnog biznisa.

Katarina Stevanović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.