NavMenu

NBG, EFG i Piraeus banka ne napuštaju srpsko tržište

Izvor: Dnevnik Utorak, 31.01.2017. 15:55
Komentari
Podeli
Vest da su sve banke koje posluju u Srbiji a osnovane su grčkim kapitalom na prodaju, malo je koga iz finasijskih krugova ostavila ravnodušnim. U našim grčkim bankama su kategorični da ne odlaze.

To da su sve banke u Srbiji na prodaju nedavno je rekao nekadašnji guverner NBS-a Radovan Jelašić, koji je danas član Hellenic Financial Stability Fund-a. Oni imaju 40% vlasništva u Nacionalnoj banci Grčke, u čijoj grupaciji posluje Vojvođanska banka, i 20% u Piraeus banci. On je najavio i prodaju EFG i Alpha banke. Po njegovim rečima, ne samo da se grčki kapital povlači iz naše zemlje već pomenute banke planiraju da odu i iz susednih zemlja, Rumunije i Bugarske.

U bankama u kojima je većinski kapital grčki ne malo su iznenađeni tim najavama. U Vojvođanskoj banci kažu da banka NBG nije najavila prodaju Vojvođanske banke. U 2016. ostvaren je neto profit od 4,6 mil EUR i Vojvođanska banka nastavila je sa pozitivnim rezultatima u svim segmentima poslovanja.

U EFG banci, koja je po svim parametrima u top-deset na našem tržištu tvrde da ne planiraju da pakuju kofere. Kažu da se ta kuća povukla iz Ukrajine i Poljske, a Srbiju ne napuštaju ni u najavama.

Slično je i u Piraeus banci. Oni ovih dana potpisuju ugovor s Košarkaškim savezom Srbije. U naredne dve godine biće njihova zvanična banka, kao i jedan od sponzora Kupa Radivoja Koraća. To sasvim izvesno znači da ne putuju.

Alpha banka odlazi iz Srbije, a novi vlasnik biće MK grupa, odnosno preuzeće ih AIK banka.

O tome kako treba gledati na predstojeće najave dr Vladimir Medan s Beogradske bankarske akademije kaže se da nijedna od tih banaka neće sigurno povući s ovog tržišta preko noći i po bilo kojoj ceni.

– Ako se odluče na takav korak, pažljivo će razmotriti cenu i uslove. Mislim da je u ovom trenutku baš cena limitirajući faktor, odnosno biće teško naći kupca koji je spreman da plati cenu koja bi strani koja prodaje odgovarala – naglašava Medan.

Vojvođanska banka bila je ubedljivo najskuplja koju je država prodala. Grci su za nju platili 385 mil EUR. Druga po ceni je bila Alpha banka: prodata za 152 mil EUR, takođe grčkog kapitala. Italijani su za Panosku izdvojili 140 mil EUR, a austrijanci za Novosadsku – danas Erste – samo 73 mil EUR. Koliko su se cene pale najbolje govori činjnica da je turska Halk banka kupila Čačansku banku za 10 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.