NavMenu

Kontrole letova Srbije i Crne Gore, BiH i Hrvatske uvele uslugu slobodnog planiranja ruta

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 12.12.2016. 14:45
Komentari
Podeli
(Foto: Maxim Petrichuk/shutterstock.com)
Tri društva iz regiona za kontrolu letenja, srpsko-crnogorska SMATSA, hrvatska CCL i bosansko-hercegovačka BHANSA, omogućili su svojim korisnicima da 24 sata slobodno planiraju i sprovode letove bez obzira na podelu vazdušnog prostora među državama ili granice njihove oblasti odgovornosti (AoR).

Novom uslugom, dostupnom od 8. decembra, praktično je uveden koncept prekograničnog slobodnog planiranja ruta (FRA) - Slobodno planiranje leta po jugoistočnoj osi (South-East Axis Free Route Airspace SEAFRA) - iznad nivoa leta 325, navodi se u zajedničkom saopštenju tri kontrole letenja.

- Ovo je prvi put da je u Evropi uveden FRA koncept iznad teritorije četiri države čime je dokazano da je takva saradnja moguća i da može biti od koristi za sve zainteresovane strane - navodi se u saopštenju.

Ideja za pokretanje FRA koncepta tako velikih razmera potekla je, kako se dodaje, od eksperata iz navedena tri društva sa zajedničkim ciljem da se, s jedne strane unapredi bezbednost i efikasnost usluga u vazdušnom saobraćaju a, s druge, da se zaštiti životna sredina smanjenjem ispuštanja štetnih goriva, ugljen-dioksida i azot-oksidnih gasova.


Aktivnosti vezane za SEAFRA pokrenute su u skladu sa odgovarajućom evropskom uredbom čak pet godina pre planiranog datuma za neograničeno, slobodno korišćenje vazdušnog prostora iznad 9.000 metara širom Evrope, 1. januara 2022. godine.

Ovaj projekat je jedno od ključnih dostignuća unutar inicijative EU o uspostavljanju Jedinstvenog evropskog neba (Single European Sky) bez obzira na državne granice, i koji ima za cilj povećanje bezbednosti i efikasnosti, kao i povećanje kapaciteta vazdušnog saobraćaja u Evropi, navodi se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.