NavMenu

Beogradska berza uvela nove vrste naloga - Spreman i koncept statičke zone fluktuacije

Izvor: eKapija Ponedeljak, 12.12.2016. 14:35
Komentari
Podeli
(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Beogradska berza je u ponedeljak, 12. decembra, u svoju platformu za trgovanje hartijama od vrednosti instalirala dva značajna kvalitativna unapređenja kojima se srpsko tržište kapitala harmonizuje sa standardima trgovanja i praksom razvijenih svetskih tržišta.

Prvu od novina predstavlja uvođenje u trgovanje naloga sa posebnim uslovima izvršenja. U pitanju su nalozi kojima se klijentima omogućava da nalozi koje ispostavljaju na Berzu imaju delimično vidljivu količinu ("iceberg"), kao i opciju da budu realizovani odmah u celosti ili poništeni ("fill or kill"), ili da budu realizovani u obimu koji je moguće realizovati samo u trenutku unošenja naloga, nakon čega se nalog povlači sa tržišta ("immediate or cancel").

Uvođenjem u upotrebu naloga sa posebnim uslovima izvršenja, investitorima se omogućava da imaju veću slobodu prilikom formulisanja svoje strategije i nastupa na tržištu, kao i da sam proces trgovanja više usklade sa sopstvenim preferencijama i aktivnostima.

Istovremeno, u proces trgovanja na Beogradskoj berzi od sredine decembra biće po prvi put uvedeno i novo konceptualno rešenje kojim se efikasnije regulišu značajne unutar-dnevne cenovne oscilacije u trgovanju akcijama – tzv. statička zona fluktuacije. U pitanju je model trgovanja kojim se omogućava aktiviranje vanrednih procedura u toku trajanja trgovačkog dana, kako bi se, u slučaju većih pomeranja cena za pojedinačnu hartiju, omogućilo efikasnije prilagođavanje tržišta novonastalim okolnostima.

Očekuje se da će, i na ovaj način, srpsko tržište kapitala unaprediti efikasnost, a sa tim i atraktivnost za investitore i druge učesnike, saopštila je Beogradska berza.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.