NavMenu

Veliki jubilej škole Drvo art - Šest decenija dualnog obrazovanja u praksi

Izvor: Politika Nedelja, 13.11.2016. 12:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tom Tom/shutterstock.com)Ilustracija
Drvnoindustrijska škola sa praktičnom nastavom, kako se pre 60 godina zvala Tehnička škola Drvo art, počela je da školuje buduće stolare u septembru 1956. godine – jer je za njima u to vreme vapila privreda. Prvu generaciju činila su dva odeljenja trogodišnjeg zanata. Pet godina od osnivanja, opet na inicijativu drvne industrije, škola prerasta u četvorogodišnju Drvnoprerađivačku Momčilo Popović Ozren.

– Dualno obrazovanje o kome danas govorimo, koje bih ja nazvala kooperativno, u stvari je nekada bilo daleko razvijenije nego sad. Naša škola nastala je i menjala se na osnovu potreba privrede. Đorđe Mirosavljević, prvi direktor i jedan od osnivača, utemeljio je ovu obrazovnu ustanovu sa grupom inženjera entuzijasta kojima mnogo dugujemo – dočarava Zorica Đoković, direktorka škole Drvo art.

Iz Dunavske ulice na dorćolsku adresu – Cara Dušana 23, škola se doselila pre četiri i po decenije, u zdanje dotadašnje OŠ Janko Veselinović, sagrađeno 1893. godine. I danas živi u odajama tog spomenika kulture sa fasadom u neorenesansnom stilu – oronulom i davno dozrelom za obnovu. Unutra dominira šarenilo zidova. Đaci umetnici osmislili su i oslikali grafite koji prikazuju školske smerove: za pejzažnu arhitekturu, finalnu obradu drveta, oblikovanje nameštaja i enterijera, stolarski, tapetarski...

Ovde se ne školuju samo budući poslenici drvnoprerađivačke i šumarske branše. Pre dve godine uveden je smer pravni tehničar za kojim vlada toliko interesovanje da bi mogao da primi i tri puta više đaka nego što ima mesta. Od ove školske godine u Drvo artu uče i budući likovni tehničari, a na drvorezbarskom smeru nema prvaka.

– I đaci koji su položili prijemni, obavezan za drvorezbare i likovne tehničare, umesto umetničkih upisivali su smerove za oblikovanje nameštaja i pejzažnu arhitekturu. Razlog je što ti profili imaju puno umetničkih predmeta, ali pružaju i tehničko obrazovanje potrebno đacima da umeju da realizuju umetničku zamisao – pojašnjava direktorka.

Drastično je opala popularnost zanata zbog kojih su đaci svojevremeno hrlili u učionice Drvne. Sedamdesetih godina prošlog veka kao najbolja stručna škola imala je više od 1.000 đaka. Sad ih broji 478.

(Foto: Apples Eyes Studio/shutterstock)
– U zlatno doba odeljenja budućih zanatlija bila su prepuna – tri stolarska i dva tapetarska, sa više od po 30 đaka činila su generaciju. U prvom razredu danas imamo ukupno 30 budućih stolara i tapetara u kombinovanom odeljenju. To govori u kakvom nam je stanju privreda i koliko je interesovanje učenika za zanate. Imamo apsurdnu pojavu da obrazovni profili za kojima i danas privreda vapi zvrje prazni, a prepuni su smerovi koji generišu buduće nezaposlene. Obrazovanje u trogodišnjim profilima znači zanat u rukama i može biti prva stanica budućih visokoškolovanih stručnjaka. Jedan naš nastavnik, na primer, koji je ovde prvo stekao diplomu stolara, danas je master inženjer obrade drveta – ukazuje Zorica Đoković.

Hiljade učenika dorćolske "Drvne" prvo radno iskustvo steklo je u školskoj radionici. Osnovne stolarske mašine u njoj datiraju iz pedesetih godina prošlog veka, ali profesori tvrde da su kvalitetnije i da rade bolje nego nove. A na savremenoj opremi, koja zauzima čitav sprat školskog pogona, ovoj kući znanja mogu pozavideti mnogi proizvođači nameštaja.

Primer dobre prakse – ponos ovdašnjeg obrazovanja

Međunarodna kreativna radionica "Dizajn igralište", koja je vinula Drvo art među primere dobre prakse kojima se ovdašnje obrazovanje ponosi, prvi put je upriličena 2009. godine. Od tada se održava svakog marta. U njoj đaci izrađuju nameštaj na zadatu temu od određene vrste i količine materijala. Stvaralaštvo prikazuju vršnjaci domaćina Drvo arta i njihovih gostiju: Škole za dizajn iz Beograda i srodnih škola iz Mađarske, Italije, Bugarske i Austrije.

Đački radovi – sto za kafu, klupa za javni prostor, stoličica za poneti, čiviluk, lampa – prokrčili su put do najvećih ovdašnjih i inostranih smotri nameštaja i dizajna, ali i otvorili vrata eminentnih ustanova kulture u kojima su dečja dela bila eksponati. Muzej primenjene umetnosti, recimo, postao je stalni domaćin postavke kojom se završava "Dizajn igralište". Umivaonike nastale u toj radionici ove godine Drvo art predstavilo je ovih dana na beogradskom Sajmu nameštaja, gde redovno učestvuje poslednjih osam godina. Đačka remek-dela u prethodne četiri godine prikazana su i na prestižnim međunarodnim smotrama u Milanu, Madridu, Kelnu i Singapuru, gde su đaci i nastavnici Drvne sa Dorćola bili najmlađi izlagači.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.