NavMenu

Proizvodi sa 100 godina garancije - Zadruga Damsko srce čuva tradicionalno tkanje pirotskog ćilima od zaborava (FOTO)

Izvor: eKapija Nedelja, 30.10.2016. 12:53
Komentari
Podeli
Proizvodnja pirotskog ćilima u Srbiji ne zamire. U Zadruzi Damsko srce, osnovanoj sa ciljem da očuva vekovnu tradiciju tkanja i zadrži kvalitet izrade i proizvodnje ovog originalnog dela, optimistično ističu da interesovanje za prepoznatljiv pirotski brend raste. Ćilim se traži kao dragulj sa kojim će se oplemeniti prostor, kao posebnost iz Srbije i poklon sa kojim se bez izgovorenih reči darodavac hvali tradicijom.

Zadruga Damsko srce izrađuje sertifikovane pirotske ćilime po standardu i vrlo strogim kriterijumima koji su dati u Elaboratu po kome je izvršena Geografska zaštita imena porekla pirotski ćilim i ovlašćeni je korisnik imena porekla. Svaki urađeni komad je unikatan, sertifikovan, sa visokom zanatskom i umetničkom vrednošću, a proizvodu se daje 100 godina garancije.

- U kontinuitetu i na vrlo konkretan način, upravo proizvodnjom, se zalažemo za očuvanje nestajućih znanja i motiva na kojima se temelji promocija pirotskog regiona i očuvanje tradicije u funkciji lokalnog ekonomskog razvoja i stvaranja prihoda u ruralnim područjima, sa posebnim osvrtom na angažovanju i upošljavanju žena - kaže za eKapiju Slavica Ćirić, osnivač zadruge Damsko srce.

Ljubav prema starim zanatima i ćilimarstvu naše sagovornice datira iz ranog detinjstva, a da osnuje zadrugu koja će okupiti zadrugare i kooperante na poslovima starih zanata, odlučila se u trenutku kada se, kako kaže, pojavljuje opasnost da tkanje izvornog pirotskog ćilima ode na čuvanje kod tkalja koje bez kontrole rade ćilime kod kuće, ili da ćilim počne inovativno da se tka tako da tradicionalne šare pirotskog ćilima postanu prošlost.

- Poslovanje Damskog srca danas se ne zasniva samo na proizvodnji već i na vršenju usluga u oblasti zanatstva i pisanju i realizaciji projekata sa kojima vršimo edukaciju radi unapređenja radnih sposobnosti, stvaranja uslova za razvoj seoskog turizma i ruralnih delatnosti a bavimo se putem projekata i izgradnjom detalja u prirodi koji doprinose bržem razvoju turizma – kaže Ćirić.

Slavica ĆirićSlavica Ćirić
Posebno naglašava nastojanje da motivišu mlade ljude za bavljenjem ovim poslom i da ćilimarstvo opet postane značajna privredna grana u Pirotu.

Broj zaposlenih u zadruzi, koja posluje kao privredno društvo, zavisi od vrste ugovorenog posla i najčešće je upošljavanje preko Udruženja koje je i stvorilo zadrugu, a varira do 10 lica.

Pored standardnih dimenzija ćilima, specijalizovani su da izrađuju posebne komade ćilima sa dimenzijom i šarom po želji kupca čija namena može biti i dekorativna i upotrebna. Osim toga ručno tkaju šalove i materijale za izradu etno odeće i izrađuju razne predmete koji se rade isključivo tehnikama starih zanata. Među njima su i suveniri, dok grnčari, kooperanti zadruge, na grnčarskom točku izgrađuju sve moguće grnčarske proizvode.

Zalihe proizvoda nemaju.

- Pošto smo specijalizovani da izrađujemo ćilime i predmete sa posebnom dimenzijom, oblikom, tehnikom, šarom, bojom i namenom, naša proizvodnja se uglavnom odvija za unapred poznatog kupca, pa tako zbog sporosti izrade proizvoda sa tehnikom starih zanata, imamo listu čekanja. Zbog načina izrade uvek imamo i neke proizvode u slobodnoj prodaji ali ih uglavnom brzo prodamo kod nas u Pirotu.

Proizvodi Damskog srca nalaze se i u Etnografskom muzeju i nekim galerijama u Beogradu. Ne izvoze direktno, iako, ističu, bar polovina proizvoda ode u inostranstvo u privatnoj režiji kupca.

- Imamo veliko znanje iz naše oblasti koje želimo u partnerstvu sa jednom kompanijom i industrijski da primenimo - navodi naša sagovornica buduće planove zadruge.


- Istražujemo mogućnosti i pravimo analizu a istovremeno radimo na dizajnu i kvalitetu budućeg proizvoda. Takođe radimo na razvoju seoskog turizma, na stvaranju dobrih uslova i razvoju ruralnih delatnosti čiji se proizvodi mogu plasirati preko turizma.

Slavica Ćirić jedna je od 26 kandidatkinja za nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije. Govoreći o izazovima sa kojima se kao preduzetnik suočava, Ćirić kaže da kao svi, i u Damskom srcu teže stabilnom kupcu i sigurnom tržištu.

- Konstantni je izazov osmisliti i napraviti kvalitetan proizvod koji će zadovoljiti i ispratiti potrebe i potraživanje čoveka u ovom savremenom dobu – zaključuje naša sagovornica.

Ohrabruje je što je, kako kaže, pirotski ćilim živ i prepoznatljiv brend, a interesovanje mladih ljudi za stare zanate sve više raste.

I.B.
Fotogalerija
Damsko srce - Proizvodnja pirotskog ćilima
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.