NavMenu

Franšiza kao potencijal za preduzetnički uspeh - U Beogradu održan poslovni skup Networking Day

Izvor: eKapija Ponedeljak, 03.10.2016. 15:41
Komentari
Podeli

Edukativno, zanimljivo, korisno, dinamično – utisci su sa četvrtog Networking Day-a održanog 29. septembra u Beogradu.

Pažljivo odabrana tema o preduzetništvu i franšizi, izazvala je pozitivne reakcije i veliko interesovanje posetilaca koji su ili već aktivni u ovom modelu poslovanja ili pak planiraju da budu.

Dragan Miražić iz Novog Sada, menadžer prodaje u kompaniji Mini Pani, za regiju Srbije i inostranstva bio je prvi gost za razgovor sa Irenom Lalić.

Govoreći o svom napredovanju od komercijaliste do pozicije menadžera koji sada razvija posao kompanije čak i u Maleziji i u Novom Zelandu, Miražić je rekao da su ljudi, stalno učenje i napredovanje, učenje o novim tržištima i lično usavršavanje suština svakog posla.

- Najbitnija stvar koja me već osam godina drži u jednoj firmi jeste tim koji dobro funkcioniše, ima podršku rukovodstva i ima isti cilj – širenje tržista i prodaja našeg proizvoda - naveo je on.

Miražić je takođe objasnio i pojam franšize i izneo princip njihovog poslovnog modela koji je usklađen sa domaćim tržištem i omogućuje povoljne uslove za započinjanje samostalnog posla:

- Franšiza je sveobuhvatni poslovni koncept u kojem postoje dve strane, davalac i primalac franšize. Davalac franšize ustupa uz nadoknadu ili bez brend, znanje, iskustvo, marketinšku podršku primaocu franšize. To je poslovni koncept koji je ‘utaban’ od prvog do poslednjeg koraka. Franšizno tržište u Srbiji je dosta nerazvijeno, ljudi su prilično needukovani i nas najveći problem sa malim preduzetnicima, potencijalnim primaocima franšize je što svi volimo da budemo sami svoje gazde i u tom smislu ne shvatamo šta nam franšiza zapravo omogućuje. Naime, Srbi su najbolji selektori, znalci, i vole da budu sam svoj gazda, i mi svim našim franšizerima kažemo da treba da rade za sebe, ali sa nama i naš najveći posao je da edukujemo partnere da uz našu pomoć postanu preduzetnici. U svetu, uspešne franšize mnogo koštaju, kod nas je to drugačije, naši uslovi su prihvatljivi za naše građane a podrška izuzetno velika jer smo izuzetno posvećeni uspehu svakog od naših franšizera.

Afrodita Bajić, vlasnica Afrodite Mode Collection, ukratko je predstavila nastanak modne kuće koju je osnovala uz podršku supruga, a kasnije i dece uspešno vodi još od davne 1989.

- Kao pravnica sa završenim pravosudnim ispitom, pored prava, volela sam i modu i kada je došlo do različitih neprijatnosti u poslu i kod supruga i kod mene, rešili smo da krenemo u posao samostalno i to u oblasti mode. Kupila sam materijal, dala da se sašije pet ženskih bluza, organizovala da se proda i kako su se razgrabile shvatila sam da je to put kojim treba da idem.

Kako bi ilustrovala da je početi posao slično, bez obzira da li to bilo 2016. ili 1989, Afrodita je kazala:

- Prodali smo BMW i kupili polovni kombi sa razlupanim vratima da bismo mogli da prevozimo robu. U to vreme nije bilo moguće doći do kredita i podrške poslovanju kakva je danas dostupna.

- Počeli smo u Srbiji kao prodavci posteljine od vrata do vrata, pričala je Biljana Ždrale, koja je sa svojim suprugom Milomirom Ždrale, vlasnica licence za Srbiju švedske konsultantske kuće Mercuri International i Galiardi, modnog brenda.

- Onda smo otišli u Ukrajinu gde smo bili sedam godina – za to vreme smo bili jednom na letovanju od sedam dana, jednom na zimovanju od par dana. Iako smo imali ponude i za Rusiju, odlučili smo da se vratimo u Srbiju. Kako smo u prodaji ceo život, krenuli smo sa konsaltingom, ali smo shvatili da je bolje po nas da dovedemo nekog ozbiljnog svetskog "igrača" sa kojim bismo radili. Usledio je jedan telefonski poziv i četiri godine pregovora. Svi su nam govorili otkud nam ideja da pregovaramo sa najvećima, ali evo oni su sada ovde i od 2013. godine uspešno radimo prodajni konsalting u domaćim kompanijama.

Milomir Ždrale je objasnio da je radeći godinama kao direktor prodaje i generalni direktor u Srbiji i u inostranstvu, video kako je biti menadžer i po povratku u Srbiju odlučio je da bude preduzetnik i to kao kupac franšize.

- Taj koncept nam daje dovoljno slobode na našem tržištu, a opet imamo kompletan know-how i podršku, dok je rizik od neuspeha sveden na minimum. Mercuri-u je cilj da svaka zemlja bude uspešna, oni nam pomažu u tome, kroz obuke, tehničku podršku, marketing. Moj savet svim preduzetnicima je da je franšizni koncept dobar izbor za počinjanje samostalnog posla jer vam omogućuje dovoljno slobode, ali i dragocenu podršku - dodao je Milomir Ždrale.

Da nije lako i jednostavno kreirati franšizu, ali i da preduzetnici nikad ne odustaju od svojih vizija primer je upravo Afrodite Mode Collection koji je naš domaći prvi franšizni koncept u oblasti mode.

- Uvidevši da je da naše tržište kada smo mi počeli nije bio dovoljno zrelo za takav način poslovanja, nije bilo mogućnosti kreditiranja, nedovoljno opšteg znanja o franišizama, moda se brzo menja, potrebno je da nas partneri prate i da mogu da ispoštuju zahteve našeg brenda i imidža, rešili smo da za neko vremena obustavimo takav model poslovanja, radi očuvanja brenda, ali od njega nismo odustali i za sada naš franšizni model sprovodimo kroz koncept "kornera" u okviru postojećih modnih radnji – pojasnila je Afrodita Bajić.

Na temu zaštite žiga, govorila je Lidija Đerić, advokat i partner u kancelariji Popović, Popović & Partners, patentni zastupnik. Ona je rekla da je zaštita i izgradnja robne marke dug i ozbiljan proces kojem je neophodno pristupiti, a kada se radi o franšizi, potrebno je među učesnicima uraditi precizan i jasan ugovor.

Pored razgovora na temu franšize na septembarskom Networking day čuli smo mnogo zanimljivih saveta iz oblasti preduzetništva i biznisa.

Četvrti NetWorking Day protekao je u zanimljivim i edukativnom razgovorima, a atmosferu je upotpunilo i virtuelno izvlačenje poklona sponzora za najsrećnije posetioce. Naime, kompanija One Click Solutions kao tehnička podrška događaja, za ovu priliku uradila je "virtuelni bubanj" kao i aplikaciju za dodatni networking nakon završetka susreta.

Pokrovitelji događaja: Mini Pani, Wiener Stadtische osiguranje, OneClick Solutions.

Sledeći Networking Day očekuje se u novembru.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.