NavMenu

(eMna kvadrat) DEJAN ECET – Aparat koji ugađa ljudskoj sujeti, dizajniran sto za rulet

Izvor: eM na kvadrat Utorak, 05.02.2008. 16:05
Komentari
Podeli

Posle namamljivanja, sledi ugađanje igraču, dakle maksimalno zadržavanje za aparatom. Sve mora da mu bude pri ruci, naročito uređaj u koji se ubacuje novac, kao i mesto gde može da ostavi čašu .....

Ponuda da dizajnira sto za rulet, kao mladom arhitekti, zvučala mu je kao pravi izazov. Ne znajući sa čim ima posla, olako je obećao da će posao završiti za dve nedelje. Projekat je na kraju završen tek za godinu dana i to uz učešće čitavog tima, čiji je član u međuvremenu postao.

- Iza jednog aparata za igre na sreću stoji timski posao i ja sam radeći na tom prvom projektu zapravo shvatio šta taj pojam znači, priznaje u razgovoru za em na kvadrat Dejan Ecet, koji za sebe kaže da je industrijski dizajner aparata za igre na sreću i već pet godina radi u novosadskoj kompaniji "Lucky line"

Sloboda dizajniranja, objašnjava naš sagovornik, nekog od proizvoda iz asortimana te kompanije – poker stola, elektronskog ruleta ili slot mašina – strogo je ograničena smernicama koje kao dizajner dobija na početku posla.

- U projektnom zadatku stoji da, konkretno kada je reč o elektronskom ruletu, u središtu mora biti cilindar, mesto gde se vrti loptica, i podeljena igračka mesta. Takav sto podrazumeva monitore koji sada imaju i svojstvo touch screena, dok su nekada bile aktuelne tastature. I sve to mora da izgleda tako da se spolja ne vidi nijedan šraf. Naravno, iz bezbednosnih razloga, objašnjava Ecet.

U dizajniranju mu pomažu mašinski inženjeri čiji je zadatak da vode računa o tome da aparat bude pre svega funkcionalan i da se pre unošenja u kazino/kockarnicu lako može rastaviti, a potom, sastaviti. U pitanju su mašine teške najmanje tonu koju serviseri treba da montiraju za veoma kratko vreme. Potom na scenu stupaju grafički dizajneri, pa elektroinženjeri...Svako u svom delu posla.

- Sam dizajn "oklopa", boje, stil, materijal...samo je deo posla i to sam shvatio kada sam posle dve nedelje predao svoj prvi projekat. Naravno, nisam imao pojma da aparat koji sam dizajnirao treba da bude lako rasklopljiv, da se lako transportuje i da se lako i brzo sklapa, a da je pri svemu tome maksimalno bezbedan od "uljeza" koji bi na prevaru da pobede mašinu.

Bez iskonske poročnosti prema kocki, kažu neki, ne dolazi se pred vrata kockarnice, ali da se samo radi o tome kazina bi ličila jedan na drugi. Struktura onih koji kroz ta vrata i prođu odavno je definisana. Zato, u prvom redu, i toliko široki spektar ponude - od blještavila ultimativno kičerajskog Las Vegasa do diskretnosti tmine kazina smeštenog u nekom podrumu. Sledeći tu logiku, na važnosti dobija i sam izgled "oklopa". Privući i ugoditi igraču, glavne su Ecetove zvezde vodilje pri dizajniranju.

- Pri dizajniranju moraš da vodiš računa da mašina bude pitka za nekog ko za nju sedne s namerom da iskuša sreću, ona mora da ga privuče, da ga zainteresuje, što znači da mora da zadovolji svojim izgledom ali istovremeno da udovolji ljudskoj sujeti, otkriva sagovornik "em na kvadrat".

- Na umu uvek moraš da imaš da je u pitanju mašina koja zarađuje pare. Znači, nema stilskog iživljavanja, nema ekstravagantnosti – kome se ne dopadne, taj se neće odlučiti da sedne i igra. Klasika uvek prolazi, dozvoljeno je da budeš drukčiji od ostalih, ali nikako da u tome preteruješ, kaže naš sagovornik.

Posle namamljivanja, sledi ugađanje igraču, dakle maksimalno zadržavanje za aparatom. Sve mora da mu bude pri ruci, naročito uređaj u koji se ubacuje novac, kao i mesto gde može da ostavi čašu.

- Na našim aparatima coin acceptor, odnosno mesto gde se ubacuju kovanice i kadica za eventualni dobitak, blizu su jedan drugom, jer smo uvažili ono što je praksa pokazala, a to je da je igračima to veoma važno, navodi Ecet.

U njegovom poslu, kaže, poželjno je pronaći balans između zahteva klijenata, kazina i kockarnica, i trendova koje nameću velike svetske kompanije. S jedne strane, velika kazina naručuju aparate za igre na sreću čiji se dizajn uklapa u dizajn enterijera kazina i to dizajnera sprečava da se zatvori u uske stilske okvire. S druge strane, velike svetske kompanije su i trendseteri i ostajanje u igri, dakle na tržištu, zahteva da se i ti trendovi prate. Spektar je širok – od klasike do ultramodernog.

- U ovom poslu dizajn ima svoje mesto, ali je ipak presudno za ostanak u igri sposobnost da unosiš inovacije u onome što je ipak osnova, a to su igre. Imali smo poker aparate, slot mašine, pa elektronski rulet, poker sto, a poslednje što se pojavilo jeste poker sto sa plazma ekranom na kojoj je virtuelni krupije, hm, zgodna devojka, koja deli karte.

NAPAD NA LAS VEGAS: Cena aparata za igre na sreću kreće se od 50.000 do nekoliko stotina hiljada evra, a prodati ga, imperativ je za tim čiji je Ecet član. O ispunjavanju ovog cilja, koliko i o uigranosti tima, svedoči prilično respektabilna pozicija firme u svetu nakon svega pet godina postojanja. Uspeh kojem je i on sam kumovao, i u okruženju velikih svetskh igrača, Ecetu su najveći motiv za rad. Ecet, takođe, učestvuje u dizajniranju enterijera lanca kockarnica u vlasništvu kompanije "Lucky line". No, pravi izazov tek sledi – jedini domaći proizvođač aparata za igre na sreću, nakon uspeha na Starom kontinentu gde su u nekoliko zemalja čak otvorili svoje ogranke, odlučio se da "napadne" Ameriku – kako Južnu, tako i Severnu, uključujući i svetsku prestonicu kocke – Las Vegas.

piše: Dejan Marković

poziv na pretplatu na

- www.stanart.co.yu

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.