NavMenu

Zbog kazne za parking vraćanje sa granice

Izvor: Novosti Petak, 24.06.2016. 10:36
Komentari
Podeli

(Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Svi koji su počinili neki prekršaj, a nisu se odazvali na poziv suda, u opasnosti su da budu vraćeni sa srpsko-makedonske granice, ukoliko na primer putuju u Grčku.

I to ne samo da budu vraćeni, već i da budu, o svom trošku, sprovedeni u sud, u mestu u kom se vodi postupak protiv njih.

Prema rečima predsednika Apelacionog prekršajnog suda u Beogradu Zorana Pašalića, samo u prestonici postoji oko 2.000 ljudi koji su počinili oko 6.000 prekršaja, i koji imaju realne šanse da sud protiv njih raspiše opštu naredbu, na osnovu koje policija raspisuje poternicu. Na osnovu ovakve poternice oni mogu, prilikom kontrole na granici ili bilo koje druge rutinske kontrole, da budu privedeni kod sudije prekršajnog suda.

– Na svakom pozivu prekršajnog suda nalazi se i upozorenje da će se, u slučaju neodazivanja, postupiti po članu 189. Zakona o prekršajima. To znači da je sud u obavezi da, posle drugog neodazivanja, raspiše naredbu za dovođenje okrivljenog – kaže Pašalić.

Ova naredba dostavlja se policiji. Ukoliko ona iz više puta ne uspe da pronađe okrivljenog, jer je očigledno da izbegava da primi sudski poziv – bilo da neće da otvori vrata, a u stanu se čuje da ima nekoga, ili niko ne želi da o njemu da informaciju na radnom mestu, ili su u dvorištu pušteni psi, pa policija ne može da uđe, a okrivljeni neće da izađe – sud može da raspiše opštu naredbu. Na osnovu nje policija izdaje poternicu.

Prilikom saobraćajne kontrole u ma kojem delu Srbije, osoba može da bude privedena u sud u kome se vodi postupak ili sprovodi izvršenje.

Policija ima informacije o okrivljenima iz cele zemlje, jer su podaci sudova umreženi u jedinstven sistem. Tako neko može da počini prekršaj u Subotici ili Zrenjaninu, i zbog njega bude zaustavljen na auto-putu kod Niša na primer.

– Policija, takođe, ima pravo da osobu zadrži 24 sata u pritvoru, ukoliko sudija nije dostupan ili nema dežurnog sudije – objašnjava Pašalić.

– Ovo se odnosi na sve prekršaje, nezavisno od njihove težine. Dakle, i na one koji su se parkirali na zelenoj površini, i na one koji nisu vezali pojas ili su pričali mobilnim telefonom, i na one koji su počinili ozbiljan saobraćajni prekršaj. Mera nije vezanaza težinu prekršaja, već za ponašanje okrivljenog i njegovo izbegavanje pravde.

Pašalić kaže da do sada niko nije vraćen sa granice i da sudovi još proveravaju da li su se stekli svi uslovi, pre nego što izdaju opšte naredbe – da li je lice pozivano na sud, da li mu je uredno uručen poziv, da li je svoj nedolazak opravdao validnim dokazom…

Za one koji putuju na odmor pre zaklazanog ročišta idealno je da se ranije pismeno obrate sudu sa dokazom da putuju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.