NavMenu

Srbija u 2015. izvezla viski u vrednosti od 3,7 mil EUR - Gotovo sve kupili Crnogorci

Izvor: kurir Četvrtak, 21.04.2016. 09:10
Komentari
Podeli
(Foto: Nataliia Dvukhimenna/shutterstock.com)
Srbija je prošle godine izvezla viski u vrednosti od 3,7 mil EUR, što je rast od približno 25.000 puta u odnosu na 2010. godinu, dok je rast zabeležen i kod vina, ali nije dostignuta rekordna 2012, prenosi portal "Makroekonomija".

Inostrane baze podataka, koje je analizirao portal, pokazuju da je vrednost izvezenog viskija u svetu u poslednjih sedam godina povećana sa 6,1 na 8,9 mlrd EUR i da su vodeći izvoznici Ujedinjeno Kraljevstvo (5,4 mlrd EUR u 2015), SAD (1,1 mlrd EUR), Singapur (582 mil EUR). Ali tu je i Srbija, na 47. mestu, sa 3,7 mil EUR u prošloj godini, što je ogroman rast u odnosu na pre pet godina.

- Srbija nema konkurenciju u ovom proizvodu među susednim zemljama. Skoro sav izvoz se plasira u Crnu Goru. Uvoz viskija smanjen je sa 6,4 na 5,8 mil EUR, tako da se isključuje mogućnost da se radi o reeksportu - tvrdi Miroslav Zdravković, urednik portala "Makroekonomija".

Na pitanje odakle Srbiji viski on odgovara da je možda reč o destilatu alkohola koji može da se fakturiše pod šifrom "viski".

Aleksandar Komaromi, koji u Vojvodini sa ocem proizvodi jedini srpski viski, kaže da je iznenađen ovim podatkom.

- Mi smo najveći proizvođači, a ni litar ne izvozimo. Čudna je ta zvanična statistika i to što taj izvoz ide skoro sav u Crnu Goru veoma je interesantno, ali mi nije jasno koji je interes Crnogoraca da ga kupuju od nas kad mogu sami da ga uvezu - čudi se Komaromi.


Kod vina su stvari jasnije. "Zlatna godina" naših vinara u pogledu vrednosti izvoza bila je 2012, kad je izvoz vredeo 12,5 mil EUR, nakon 7,6 mil EUR u 2008. Prošle godine prodato je vina za 11,6 mil EUR. Srbija vino najviše plasira u BiH, Rusiju i Crnu Goru, a u 2015. je registrovano ukupno 29 izvoznih zemalja.

- Srbija je u 2014. bila na 37. mestu po izvozu vina i skoro sve susedne zemlje, izuzev Hrvatske i Albanije, bile su bolje plasirane. Od 26. do 39. mesta, od 14 zemalja, sedam je bilo iz našeg okruženja, uključujući Srbiju. Ovolika "gužva" zemalja iz regiona ukazuje da tržište postoji, ali da sve ove zemlje imaju malu proizvodnju i ponudu, te da su vrednosti izvoza odraz takvog stanja - navodi Zdravković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.