NavMenu

Sve psihijatrijske klinike u Srbiji biće obnovljene tokom 2016. godine

Izvor: B92 Ponedeljak, 11.01.2016. 09:34
Komentari
Podeli
(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Uslovi u većini psihijatrijskih ustanova u Srbiji do skoro su bili toliko loši da su kršili osnovna ljudska prava pacijenta koji u njima borave.

Najavljeno je da će sve ustanove u 2016. biti renovirane. Većina odeljenja na klinici za psihijatriju "Laza Lazarević" potpuno je renovirana, a pacijenti borave u humanim i znatno boljim uslovima u odnosu na većinu klinika ovog tipa u Srbiji.

Do skoro ova klinika izgledala je potpuno drugačije, a uslovi su u kojima su pacijentni boravili, kršili su osnovna ljudska prava.

- Više se govori o mentalnim problemima, radi se na uređenju prostora, prave se neki koraci, ali to ide prilično sporo u poslednjoj deceniji ali se događa. Donet je zakon o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama koji obavezuje nas koji smo u organizaciji zdravstvenih službi koji se bave ovom problematikom da vodimo računa i o prostoru i o vremenu koje ce pacijenti provoditi na čistom vazduhu i o načinu ishrane - kaže direktorka bolnice "Laza Lazarević" Slavica Đukić Dejanović.

Fasada leskovačke psihijatrijske bolnice, najveće bolnice na jugu Srbije u kojoj se godišnje pregleda oko 20.000 pacijenata stara je više od 70 godina.

- Malo toga je nakon svih ovih godina urađeno da se prostorije u kojima radimo prilagode potrebama kako samog rada, tako i pacijentima s’obzirom da se radi o specificnoj patologiji. Ono što je bitno svakako da je kadrovska služba jačala da je organizaciono postajala sve veća i sada imamo 68 postelja i 120 mesta u dnevnom boravku - navodi direktor Opšte bolnice u Leskovcu Nebojša Dimitrijević.

Projekat za rekonstrukciju Leskovačke klinike postoji već deset godina, ali zbog nedovoljno sredstava bolnica se ne obnavlja. Ipak u odnosu na Leskovac u Gornjoj Toponici, kod Niša 670 pacijenata boravi u znatno humanijim uslovima, a njihova prava se poštuju, tvrde nadležni.


- Mislim da je danas aktuelno da su prava pacijenata u ovakvim velikim psihijatrijskim ustanovama u žiži - kaže direktorka PU Gornja Toponica Albina Vlastelica. Do sada u mnogim psihijatrisjkim ustanovama u Srbiji, bolesnici nisu imali adekvatan tretman, način lečenja je zastareo, pacijenti su predozirani lekovima, borave godinama u ustanovama zatvorenog tipa, što se smatra kršenjem njihovih ljudskih prava.

- Idemo ka deinstitucionalziaciji, mi hoćemo da smanjimo broj postelja, međutim, ljudi se razboljevaju. Mi možemo samo ići na pravu deistitucionalizaciju ako razvijemo u zajednici, u domu zdravlja, u porodici, u centrima za socijalni rad, među lokalnim policajcima, duhovnicima i prijateljima veći stepen razumevanja za osobe koje su lečene u bolnici na psihijatriji - objašnjava Đukić Dejanović.

U okviru sredstava koje je obezbedila Vlada Srbije za obnovu bolnica, biće renovirane i sve psihijatrijske klinike u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.