NavMenu

Gastarbajteri iz EU poslali kući 29,3 mlrd EUR u 2014.

Izvor: Tanjug Subota, 12.12.2015. 10:21
Komentari
Podeli
Rezidenti zemalja Evropske unije poslali su prošle godine u zemlje koje nisu članice tog bloka 29,3 mlrd EUR u odnosu na 28,7 milijardi iz 2013, saopštio je Evropski zavod za statistiku Evrostat.

Priliv novca u EU je istovremeno iznosio 11 mlrd EUR, pa je zabeležen negativan bilans od 18,3 mlrd EUR u segmentu ličnih transfera između EU i ostatka sveta, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evrostata.

Najveći deo ličnih transfera sastoji se od novca kog emigracija šalje u domovinu.

Najveći suficit u ličnim transferima je prošle godine imala Portugalija (3,6 mlrd EUR), a najveći deficit Francuska (8,9 milijardi).

Iza Portugalije, najveći suficit ostvarile su Poljska (2,6 mlrd EUR ), Rumunija (1,5 milijardi), Litvanija (912 miliona) i Bugarska (821 milion).

Kada je reč o najvećem deficitu u ličnim transferima, na drugom mestu, posle Francuske, nalazi se Italija sa minusom od 4,5 mlrd EUR, Britanija sa 4,4 milijarde i Nemačka 3,5 mlrd EUR .

Najveći odliv u vidu ličnih transfera imala je Francuska (9,4 mlrd EUR ), zatim Britanija (6,8 milijardi), Italija (6,5 milijardi) i Španija (5,9 milijardi), dok su, sa druge strane, najveće prilive zabeležile Portugalija (4,8 mlrd EUR), Poljska (2,8 milijardi), Britanija (2,4 milijarde), Italija (2,1 milijardu) i Rumunija (2,0 milijardi).

Od zemlja iz okruženja, Hrvatska je ostvarila suficit u ličnim transferima od 679 mlrd EUR, pri čemu je priliv ličnih transakcija iznosio 870 mil EUR, a odliv 191 milion. Slovenija je zabeležila deficit u ličnim transferima od 13 mil EUR, od čega je odliv novca iz zemlje iznosio 43 mil EUR, a priliv 30 miliona.
Firme:
EUROSTAT EUROSTAT
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.