NavMenu

"Saint John's" za inostrano tržište - Kompanija "Aquawell Group AG" uložila 10 mil EUR u fabriku vode u Kosjeriću

Izvor: Tanjug Nedelja, 22.11.2015. 16:09
Komentari
Podeli

Fabrika vode "Saint John's", investicija u koju je švajcarska kompanija "Aquawell Group AG" uložila 10 mil EUR, otvorena je u petak (20. novembar 2015. godine) u kosjerićkom naselju Banjica, a proizvodiće 150 miliona boca godišnje.

Svečanom otvaranju su prisustvovali ministar pravde Nikola Selaković, ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Danijel Ruh i mnogobrojni gosti. Selaković je podsetio da se ideja za otvaranjem ovakve fabrike rodila pre više od 30 godina, a ostvarena je uz pomoć inostranog kapitala. On je istakao da je prioritetni cilj Vlade postavljanje srpske privrede na "stabilne noge".

- Švajcarska kompanija je prepoznala šansu da ulaže u privredu ovog kraja i podigne ovakvu fabriku u srcu centralne Srbije. Kao Vlada nastavićemo da podržavamo ovakve kompanije - rekao je ministar.

Selaković je istakao da kada paketi sa "Saint John's" vodom krenu preko granica, to će biti veliki prihod za opštinu Kosjerić, a od velike važnosti je što će za nju čuti i svet. Ministar je rekao i da svim ljudima koji žele da dođu u zapadnu Srbiju da investiraju on i vlada stoje na raspolaganju.

Jedan od investitora, Miša Jovanović istakao je da će fabrika u Kosjeriću proizvoditi 150 miliona boca godišnje po 1,5 litara, po čemu bi se svrstala u najveće proizvođače na Balkanu. Prema njegovim rečima, za ovu lokaciju su se odlučili zbog karakteristika koje poseduje ovdašnja voda.

- Zbog pozicije izvora i vode došli smo ovde. On se nalazi u centru, između Beograda i većih gradova. Ova voda može se uporediti sa "Evian", "Vitel", odnosno sa svetskim vodama - rekao je Jovanović.

On je naglasio da je ukupna vrednost investicije 10 mil EUR, a da je investitor švajcarska kompanija "Aquawell Group AG" odnosno njihovo predstavništvo u Srbiji "Audiotel-V".

- Zaposlili smo 30 ljudi. Izabrali smo najbolje ljude sa ovog područja, pošto posedujemo ISO i HACCP standarde, a radimo i na uvođenju FDA koji nam je potreban za izvoz u SAD - naveo je Jovanović.

On je kazao da je njihov cilj da oko 30% odsto proizvodnje plasiraju na domaćem tržištu, dok je preostalih 70 odsto namenjeno izvozu.

- Posedujemo evropski sertifikat za vodu tako da možemo da je izvozimo u celu Evropu, a nadam se da ćemo nakon dobijanja FDA moći i u Ameriku - naveo je on.

Direktor "Audiotel-V" Dragan Spasojević je rekao da se radi o niskomineralizovanoj vodi za piće budući da se 400 grama suvog ostatka minerala nalazi u njoj.

- Ona je dobra za piće i može se neograničeno konzumirati - rekao je Spasojević, dodajući da je oduvek želeo da se za vodu iz Kosjerića čuje u svetu.

Predsednik opštine Kosjerić Milijan Stojanić istakao je da je ovo veoma važna investicija za ovaj kraj, kao i način da se pokrene privredna kosjerićke opštine.

Inače, fabrika vode u Kosjeriću baviće se proizvodnjom blago gazirane, gazirane, negazirane vode, kao i vode za bebe i decu, a u sastavu će imati više minerala.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.