NavMenu

U Srbiji tek 15% žena vodi samostalni posao

Izvor: Tanjug Petak, 25.09.2015. 17:58
Komentari
Podeli
U Srbiji manje od 40% zaposlenih su žene, 26% aktivnih privrednih društava ili radnji vode žene, a tek 15% žena vodi samostalni posao, dok su zarade žena za 16% manje nego muškaraca, rečeno je u petak, 25. septembra, u Privrednoj komori Srbije (PKS) na međunarodnoj konferenciji "Preduzetnice za novo doba - Nove mogućnosti za oživljavanje privrede u regionu".

Na tom skupu koji je organizovalo "Udruženje poslovnih žena Srbije" rečeno je da žene nailaze na barijere koje im dodatno otežavaju poslovanje, pa im je potrebna podrška ne samo pri započinjanju biznisa, već i u svim fazama razvoja firmi.

Direktorka Sektora Privredne komore Srbije za usluge Nermina Ljubović kazala je da je da žensko preduzetništvo zauzima značajno mesto u Strategiji za podršku malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu i naglasila da je PKS formirala Savet za žensko preduzetništvo i poseban biro za zastupanje interesa preduzetnica, kao i da su u toku i značajni evropski projekti u toj oblasti.

Predsednica "Udruženja poslovnih žena Srbije" Sanja Popović Pantić kazala je da je cilj ove konferencije jačanje uticaja preduzetnica na promenu poslovnog okruženja, stvaranje šire regionalne inicijative za unapređenje ženskog preduzetništva i njihovo umrežavanje radi zajedničkog nastupa.

Glavne teme konferencije su javno zalaganje u regionu, mogućnosti i rezultati umreženog nastupa, kao i pristupi izvorima finansiranja kao preduslovu za održivost poslovanja žena.

Suorganizatori ovog skupa na kojem su učestvovale predstavnice ogranizacija za žensko preduzetništvo iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije su Evropska mreža preduzetništva Srbije (EEN), Regionalni centar za razvoj preduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Evrope i Regionalni savet za saradnju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.