NavMenu

Za šahiste i najbolje edukatore - Kompanija "Devana Technologies" deo profita ulaže u razvoj preduzetništva mladih

Izvor: eKapija Petak, 20.02.2015. 12:26
Komentari
Podeli
Retki su primeri da uspešna firma koja je nastala i posluje u Srbiji, a stopostotno izvozi svoje proizvode, deo svog profita ulaže u edukaciju i ohrabrivanje mladih na preduzetništvo. U jedan takav vizionarski poduhvat upustila se kompanija "Devana Technologies".

Ova beogradska firma je osnovala Udruženje "Živojin Mišić" sredinom 2013. godine u želji da 10% profita uloži u razvoj društvene zajednice. U prvoj godini postojanja definisano je da će udruženje biti usmereno na razvoj preduzetništva, objašnjava u razgovoru za "eKapiju" Lela Đokić, koordinator projekata Udruženja "Živojin Mišić".

- Firma "Devana Technologies", nekadašnja "Prelovac Media" pokrenuta je kao startap koja se razvila u ozbiljnu kompaniju i upravo je to razlog zašto smo se odlučili da podstičemo preduzetništvo. Smatramo da je pokretanje sopstvenog biznisa i samozapošljavanje jedini siguran način da Srbija ekonomski napreduje – ističe Lela Đokić.

Kako kaže naša sagovornica, udruženje je okrenuto edukaciji, odnosno težnji da kroz različite projekte kod mladih razviju preduzetničke osobine i svest o preduzetništvu. Đokić smatra da decu treba od malena učiti da budu preduzimljivi, radni i vredni, a onda je lako postati preduzetnik.

- Sav novac koji firma donira koristi se isključivo za projekte udruženja. Trenutno imamo dva projekta. To je projekat "Nove nade šaha" za decu uzrasta od 7 do 14 godina koji promoviše ovu igru, a drugi je "Najbolji edukatori Srbije" koji je namenjen učiteljima, nastavnicima i profesorima osnovnih i srednjih škola koji koriste neke inovativne metode učenja i time izlaze iz šablona klasičnog obrazovanja – objašnjava sagovornica našeg portala.

Najbolji edukatori Srbije

Prvi konkurs "Najbolji edukatori Srbije" je bio otvoren u junu i julu prošle godine, a prosvetne radnike su prijavljivali učenici, roditelji učenika i kolege. Krajem 2014. godine izabrano je 16 najboljih edukatora Srbije - 6 učitelja, 5 nastavnika osnovnih škola i 5 profesora srednjih škola. Nagrađeni su edukatori iz Aleksinca, Beograda, Bora, Valjeva, Kraljeva, Kragujevca, Knjaževca, Mionice, Niša, Prijepolja, Ćićevca i Šapca.

- Osim inovativnosti i kreativnosti prosvetnih radnika na samom času, glavni kriterijum pri izboru su bile i vannastavne aktivnosti koje su pokrenuli u školi ili zajednici. Edukatori su, pored novčane nagrade koja je namenjena isključivo njima, dobili po 100.000 dinara koje u narednih godinu dana mogu iskoristiti na aktivnosti koje su već pokrenuli sa učenicima ili na nove aktivnosti koje će sprovesti sa svojim đacima – navodi Đokić.

Projekat "Najbolji edukatori Srbije" je naišao na odlične reakcije, pa će i ove godine, kako je najavila sagovornica "eKapije", biti raspisan konkurs i to krajem marta ili početkom aprila, a rok za prijave će najverovatnije biti do 15. jula.


Nove nade šaha

Šah je igra koja razvija sve osobine koje treba da poseduje jedan uspešan preduzetnik. On utiče da deca budu promišljena, da planiraju, razmišljaju unapred, samostalno analiziraju problem, apstraktno razmišljaju, da se nose sa porazom, budu odgovorna za svoje potez, uči ih mentalnoj discipline, kao i da poštuju kvalitete protivnika i pravila šahovske igre. Udruženje "Živojin Mišić" od 2013. godine kroz svoj drugi projekat "Nove nade šaha" promoviše te vrednosti kod mladih.

- Prošlogodišnji turnir, drugi po redu, sastojao se iz dva dela. 26. aprila u Vojnoj gimnaziji organizovani su turniri dece do 10 godina i do 14 godina. Na turniru amatera učestvovala su 32 igrača, dok su na ekipnom turniru Vojske Srbije učestvovale ekipe Vojne gimnazije, Vojne akademije, ekipa oficira u penziji – govori Đokić.

Prošle godine je prvi put organizovan i dečiji internet šahovski meč mladih reprezentacija Slovenije i Srbije u saradnji sa kompanijom "Comtrade" u Ljubljani i Beogradu.

- Našu reprezentaciju sačinjavalo je dvanaest najboljih mladih šahista do 8 do 18 godina. Oni su putem interneta odmerili šahovsku snagu sa svojim vršnjacima iz Slovenije – navodi Đokić dodajući da je svečano otvaranje obavljeno posredstvom video-konferencijske veze, a sve partije su mogle da se prate preko interneta.

U planu je da ove godine projekat "Nove nade šaha" bude proširen, a kako su najavili, Udruženje "Živojin Mišić" će tokom 2015. godine pokrenuti nove projekte koji će razvijati preduzetnički duh.

I.M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.