NavMenu

Ko će platiti seoske puteve?

Izvor: RTS Nedelja, 11.01.2015. 10:44
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da su u Srbiji 542 privredna preduzeća registrovana za gradnju putne infrastrukture. Međutim, nema preciznih podataka o tome koliko ih je bez ijednog zaposlenog, iako njihove firme asfaltiraju puteve širom Srbije. I dok se meštani raduju novim putevima, graditeljima ostaju dugovi.

Pre godinu i po, meštani Zlatara, sela Drmanovići i Aljinovići, dobili su asfalt. I dok su oni zadovoljni, vlasnik putarske firme ne može da naplati svoj rad iako, kaže, ima ugovor sa opštinom.

- Obraćali smo se Ministarstvu za saobraćaj, pošli smo da ih tužimo – odgovorili su nam da nisu sa nama pravili nikakav ugovor, da sa mnom nemaju ništa. Ja kao poslodavac ne mogu ovo nikako da rešim - rekao je Vojko Purić, vlasnik preduzeća "Putevi Zlatar".

Zbog duga od 25 miliona dinara probleme imaju i radnici koji čekaju novac za urađeni posao. U lokalnoj samoupravi kažu da nemaju mogućnost da plate asfaltiranje seoskih saobraćajnica. Podsećaju da je Opština, na osnovu odluke Ministarstva saobraćaja, raspisala tender i izabrala najpovoljnijeg izvođača.

- Mi niti smo planirali u svojim budžetima sredstva za izgradnju ovih pravaca, osim tih 10 odsto kako je prvobitno i bilo namereno. Znači da osnov za plaćanje ovih izvedenih radova – 90 odsto, mi kao Opština nemamo - kaže Dimitrije Paunović, predsednik Opštine Nova Varoš.

Ministri su se promenili, a dug ostao. U Samostalnom sindikatu putara veruju da ugovor nije potpisan s Ministarstvom, već je sve urađeno po usmenom nalogu.

- Mnogi od političara su u svojim predizbornim kampanjama otvarali objekte i puteve, a kada je trebalo da se urađeni putevi naplate, onda su svi prali ruke i svi se prave ludi da ne znaju, nisu u toku - kaže Sonja Vukanović iz Samostalnog sindikata putara Srbije.

Takođe ističe da i direktori i vlasnici greše što nasedaju na takve priče.

- Znači, bez ugovora, bez čvrstih garancija, nema gradnje puteva - dodaje Sonja Vukanović.

Iz resornog ministarstva najavljuju nova pravila u putarskoj operativi. Od lokalnih samouprava traže da im podnesu izveštaje o gradnji puteva na njihovoj teritoriji.

- Mi sada imamo situaciju sa dosta lokalnih samouprava gde su njihove lokalne kompanije napravile put, što je takođe neobično da napravite put bez ijednog papira i onda dođete kod države da tražite pare - rekla je Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture.

Dodaje da čitav taj nered nije nastao zbog ljudi koji rade u tim firmama, već zbog "loše politike".

- Stvari su se dešavale gotovo u četiri oka, to pokazuje nedostatak dokumenata. Ničega nema, pola ugovora nema - ističe ministarka.

Samostalni sindikat putara Srbije traži i da se ispitaju sve privatizacije putarskih firmi.

Specijalni antikorupcijski timovi proveravaju njihove privatizacije, zbog sumnje da je većina najunosnijih poslova završila u rukama onih koji su na sumnjiv način došli do kapitala.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.