NavMenu

Srpski digitalni brend stigao u Dubai - Kompanija "CreITive" za samo tri godine stekla poverenje klijenata sa svih meridijana

Izvor: eKapija Utorak, 02.12.2014. 15:55
Komentari
Podeli
Tim kompanije "CreITive"Tim kompanije "CreITive"
Kada su pre tri godine Nemanja Timotijević, Dragan Stević, Nenad Latković i Veljko Vasić pokrenuli kompaniju "CreITive", nisu očekivali da će već u prvoj godini poslovanja postati partneri čuvenog "Google"-a, imati klijente na svim meridijanima, a odnedavno i kancelariju u Dubaiju. Prvobitna ideja je bila da to bude firma za izradu veb sajtova, ali je u međuvremenu prerasla u agenciju za pružanje svih usluga iz oblati digitalnog marketinga ("full digital marketing").

- Početna ideja je bila da otvorimo firmu za razvoj sajtova i aplikacija. Vremenom se napravila baza klijenata koja je bila zadovoljna našim proizvodima i tražili su od nas da im marketiramo te proizvode. Razvili smo sopstveni "know-how" i testirali ga na tim klijentima što je i donelo prve rezultate – kaže Nemanja Timotijević u razgovoru za "eKapiju".

Pod digitalnom agencijom podrazumeva se široka paleta usluga koja svakodnevno raste. Kompanija "CreITive" podrazumeva oglašavanje korišćenjem "Google Search" i "Google Display" mreže, ali i i oglašavanje i nastup na društvenim medijima – "Facebook", "Twitter", "Instagram", "LinkedIn", "Pinterest", kao "YouTube" kampanje. S druge strane, "CreITive" nudi uslugu razvoja web i mobilnih aplikacija. Odnedavno "CreITive" nudi i uslugu integracije sajta sa postojećim poslovnim sistemima.

Početak iz 40 kvadrata i sa 3.000 EUR

Poslovni prostor ove grupe mladih entuzijasta u početku je bio stan od 40 kvadrata. Prema rečima Nenada Latkovića, baš pred osnivanje kompanije na oglasnoj tabli Fakulteta organizacionih nauka su videli konkurs za subvencionisani prostor u biznis inkubatoru opštine Savski venac.

Nemanja TimotijevićNemanja Timotijević

- U biznis inkubatoru opštine Savski venac je bilo naše predstavništvo do pre nekoliko meseci, a od januara prošle godine smo na Senjaku – objašnjava Latković dodajući da imaju u planu selidbu zbog konstantnog širenja kompanije.

Iako je svim osnivačima to praktično bio prvi posao u struci, brzo su stigli i prvi pozitivni rezultati. Početni pozajmljeni kapital od 3.000 EUR su vratili u prva tri meseca poslovanja.

- Učestvovali smo u mnogim projektima tokom studiranja među kojima su i neki startapovi koji nisu uspeli, ali su bili značajna lekcija za naš dalji razvoj – priseća se sagovornik "eKapije".

"Google Partner" u Srbiji

Na samom početku poslovanja kompanija "CreITive" je dobila status "Google Partner" u Srbiji, i u tom trenutku bili su treća firma u našoj zemlji koja je stekla taj status. Dragan Stević nam objašnjava da biti "Google Parner" mnogo znači za jedan startap koji se bavi integrisanim onlajn marketingom gde "Google Search" i "Google Display Network" imaju veoma bitnu ulogu.

- Išli smo na njihove radionice, seminare, konferencije širom Evrope kako bismo poboljšali kvalitet i na pravi način predstavimo "Google Adwords" platformu na ovom tržištu – dodaje sagovornik našeg portala.

U želji da rade i na edukaciji studenata i privrednika u Srbiji, "CreITive" organizuje seminare i radionice. Prošle godine su organizovali dva seminara u sopstvenoj organizaciji, a u septembru ove godine u saradnji sa "Google"-om održana je konferencija pod nazivom "Brand Display Solutions - From online to in-store".

Nenad LatkovićNenad Latković
- To je bila prva konferencija tog tipa kod nas, a tema je bila unapređenje poslovanja kompanija u retail vertikali poboljšanjem onlajn nastupa i korišćenjem integrisanog onlajn pristupa. Predavači su bili tri predstavnika kompanije "Google" i tri stručnjaka iz naše firme. To su bili besplatni seminari namenjeni privrednicima koje su došli na naš poziv i mali su priliku da čuju zanimljive priče o značaju onlajn oglašavanja – ističe Stević.

Kancelarija u Dubaiju

Kako je firma "CreITive" orijentisana na globalno tržište, ove godine je otvorila i kancelariju u Dubajiu gde rade Veljko Vasić, kao i partner Vuk Zlatarov koji se tada pridružio kompaniji. Na tržište UAE su se probili tako što su najpre učestvovali na prošlogodišnjem sajmu koji se bavi novim tehnologijama "Gitex", i prema Timotijevićevim rečima, već su u portfolio upisali značajna imena.

- Osetili smo da to tržište ima potencijal za ono što mi radimo. Naš partner je otišao tamo i tokom probnog perioda smo opipavali teren, da bismo u avgustu ove godine i otvorili kancelariju u Dubaiju. Radili smo "Facebook" aplikacije za "Volkswagen" za Srednji istok za promociju nove bube na tom tržištu. Radili smo i kampanju za tamošnji univerzitet. To tržište je veliko i ima mnogo globalnih igrača koji se drže svojih standarda, dok mi dolazimo sa novim idejama i mogućnostima i taj pristup daje rezultate – ističe Timotijević.

Dragan Stević dodaje da iz tehnološkog ugla "CreITive" ima više mogućnosti na tom tržištu, koje ovde u Srbiji nema.

- U Dubaiju penetracija mobilnih uređaja je jedna od najvećih u svetu, pa kampanje moramo da prilagodimo tome. Jezička barijera nije problem. Engleski jezik se koristi u 95% slučajeva, ali nismo imali problem da uradimo i kampanje na arapskom jeziku. I pre smo radili za mnoga strana tržišta na primer švajcarsko, imali smo projekte koji su bili usmereni ka Londonu, Dablinu... – navodi Stević dodajući da je prednost onlajn poslovanja u tome što je sve u "cloud"-u to omogućava ozbiljnu marketinšku kampanju iz bilo kog dela sveta.

TimePad

Dragan StevićDragan Stević
"CreITive" ima iza sebe mnogobrojne uspešne kampanje, sajtove i android aplikacije. Iako su među njihovim klijentima "Volkswagen", AIK banka, "Kontiki", "Microsoft", Beogradski Univerzitet i mnogi drugi, projekat na koji su najponosniji je startap "TimePad". To je proizvod kompanije "CreITive" koji je razvijen u saradnji sa firmom "VWG Inženjering". Reč je o sistemu za kontrolu radnog vremena. Taj projekat finansira Fond za inovacionu delatnost iz sredstava pretpristupnih fondova EU IPA I 2011 u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji koga administrira Svetska banka.

Kako kaže Nenad Latković, ideja o android aplikaciji za napredno praćenje radnog vremena je došla spontano i za potrebe njihove firme.

- To je sistem koji beleži mnogo više od prijave dolaska i odlaske na posao, jer postoji mogućnost praćenja izveštaja efikasnosti na osnovu kojih se na kraju meseca mogu isplatiti i eventualni bonusi za prekovremeni rad. Pomaže poslodavcu da prati realni učinak zaposlenih. Ono što je prednost ovog sistema je što se sve nalazi u "cloud"-u i poslodavac može proveri podatke bilo gde.

"TimePad" je namenjen globalnom tržištu, jer je prenosiv, modularan, ne zavisi od mnogo parametara. Softver je trenutno u beta testiranju. Sistem se zasniva na NFC tehnologiji, dakle može se koristiti na svim mobilnim uređajima (tablet, mobilni telefon...) i ne treba im nikakva podrška sa terena. Vezuje se na bilo koji informacioni sistem koji je implementiran u firmi, objašnjava sagovornik našeg portala.

- Tradicionalni sistemi za kontrolu vremena su vezani za terminale i ograničen je postojećim sistemima. Našim sistemom zaobilazi se komplikacije instaliranja tih terminala i njihovog održavanja. Sistem koristi kameru, kako bi se izbegle eventualne zloupotrebe – ističe Latković navodeći da koriste sistem u svojoj firmi.

Kompanije sve otvorenije za digitalni marketing

U kompanije "CreITive" se trude da razviju posao svojih klijenta koristeći najsavremenije tehnologije i alate u sferi onlajn oglašavanja.

- Mi smo okrenuti rezultatima, ali naravno svaka kampanja ima različit cilj, pa na osnovu toga biramo alate. Prednost onlajn marketinga je što je sve merljivo – oglašivač ima analitiku koliko ljudi je videlo njegov oglas, koliko su se vremenski zadržali na sajtu i šta su pretraživali. Svaki klijent može da izmeri efekte kampanja. To omogućava pouzdanost i transparentnost koji klijenti nemaju kada postave bilbord. Takođe, ovaj vid marketinga ima odličnu preciznost. Za sada je ovaj vid marketinga dosta povoljan, jer tržište nije dovoljno razvijeno i konkurencija je slaba – navodi Dragan Stević.

Kompanije su sve više spremne da ulože u ovaj vid marketinga koji se menja neverovatnom brzinom, saglasni su naši sagovornici. Pošto je "CreITive" kompanija koja radi "full digital marketing" najbolje efekti se postižu kada im klijeti potpuno poklone poverenje i "odrešene ruke".

- Neki klijenti dođu i kažu da imaju određeni budžet i žele da za određeni vremenski period vide rezultate. Na osnovu toga mi izaberemo adekvatnu kampanju i kanale. Do sada je takav pristup dao najbolje rezultate i to su bile najuspešnije kampanje – smatra Nenad Latković.

Stalno otvoren konkurs

Od četiri osnivača kompanija "CreITive" je za tri godine je brzo rasla, tako da danas zapošljava 21 radnika, a prosečna starost zaposlenih je 26 godina.

- Našu firmu čine ljudi. Imamo tendenciju rasta i kod nas je uvek otvoren konkurs. Presudan kriterijum za izbor zaposlenog je želja i volja da napreduju na ličnom i poslovnom planu, želja da se živi za razvoj kompanije i njene ideje, kao i želja za konstantnim učenjem – kaže Nemanja Timotijević koji najavljuje da je u planu proširenje poslovanja i na druga tržišta, pa ostaje da vidimo koja će biti sledeća destinacija na kojoj će biti otvorena kancelarija kompanije "CreITive".

Irina Milošević
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.