NavMenu

Dodeljene Sakura stipendije za studente

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.11.2014. 14:56
Komentari
Podeli
Kulturno blago Japana, kao i njegovo društveno i ekonomskonasleđe bili su još jednom neiscrpna inspiracija studentima i istraživačima u Srbiji. Autorima pet najboljih istraživačkih ideja na temu u vezi sa Japanom, kompanija "Japan Tobacco International" (JTI), u saradnji sa Ambasadom Japana u Republici Srbiji, dodelila je Sakura stipendije.

Pobednici konkursa koji se organizuječetvrtu godinu zaredom su: Manja Karanović, studentkinja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, sa idejom implementacije japanskih eko-škola u Srbiji, Gordana Jevđović, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Subotici, Univerziteta u Novom Sadu, koja će istražiti izazove fiskalne konsolidacije u Japanu i Srbiji, Jelena Petrović, studentkinja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu, koja će se posvetiti mogućnostima primene Kaizen menadžmenta u kompanijama u Srbiji, Uroš Čitaković, student Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, sa idejom o istraživanju kulturne diplomatije Japana i Tamara Jevtović, studentkinja Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu, koja će otkriti kako funkcioniše japanska policija i dati predloge na koji način najbolje policijske prakse mogu da se primene u Srbiji.

- Tokom prethodne četiri godine koliko održavamo konkurs za Sakura stipendije, pristiglo nam je oko 500 ideja za istraživačke radove koje su se bavile različitim aspektima japanskog nasleđa. Upravo je ovo cilj Sakura stipendije, da učimo od Japanasa kojim održavamo tradicionalno prijateljske odnose i istražimo kakoda najbolje japanske prakse primenimo u Srbiji. Kreativni i preduzimljivistudenti u Srbiji došli su do sjajnih rešenja i otvorili nove horizonte znanja između Srbije i Japana – rekao je Kris Vuds, generalni direktor i potpredsednik kompanije JTI za Zapadni Balkan.

JTI i Ambasada Japana podržavaju mlade istraživače da slede svoja interesovanja i stiču nova znanja. Konkurs za Sakura stipendiju bio je otvoren za sve studente i postdiplomce, kao i istraživači koji nisu u stalnom radnom odnosu. Kandidati su poslali predloge istraživačkih projekata na teme u vezi sa Japanom, a iz oblasti japanskog jezika, književnosti i kulture, društvenih i tehničkih nauka, ekonomije i Kaizena. Dobitnici stipendija će svoje istraživačke radove završiti do 1. jula 2015. godine.

- Veoma cenim podršku kompanije JTI obrazovanju mladih i doprinos dodatnom povezivanju Japana i Srbije. Čestitam stipendistima, koji su uspeli da svojim predlozima pokriju mnoštvo zanimljivih tema i nadam se da će nastaviti dalje da šire interesovanje za Japan – poručio je Masafumi Kuroki, ambasador Japana u Republici Srbiji.

- Ovo je veliko priznanje i šansa da proširimo svoje vidike, a ujedno i doprinesemo poboljšanju i produbljivanju odnosa sa Japanom, zemljom koja poseduje obilje znanja iz različitih oblasti za razvoj ekonomije i društva. Temom o Kaizen menadžmentu volela bih da predočim prednosti same primene ovog modela u srpskim preduzećima i uopšte njegov značaj za našu privredu. Nadam se da ćemo opravdati ukazano poverenje i doprineti jačanju saradnje Japana i Srbije – izjavila je Jelena Petrović, dobitnica stipendije.

Sakura stipendija dobila je ime po japanskom drvetu trešnje koje je poznato po prekrasnim cvetovima, ali i kao simbol sreće i prosperiteta. Konkursje pokrenut sa ciljem da promoviše japansko nasleđe i kulturu u Srbiji, kao i da ojača prijateljstvo između dve zemlje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.