NavMenu

Proglašene Žene zmajevi! (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.10.2014. 15:43
Komentari
Podeli

Udruženje poslovnih žena Srbije, sekcija Ženski biznis klub, organizovalo je osmu godinu za redom dodelu prestižnih nagrada "Cvet uspeha za ženu zmaja", sa ciljem da oda priznanje najuspešnijim preduzetnicama u Srbiji. Slogan ovogodišnje manifestacije bio je "San, Ideja, Cilj". Projekat su i ove godine podržali Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ i Centar za privatna internacionalna preduzeća iz Vašingtona- CIPE, sponzori i tradicionalno, članice UPŽ Srbije. Institucionalnu podršku projektu su dali Ministarstvo privrede, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i European SME Week.

Nagrade su uručene u kategoriji "najevropskija ženska firma" i potkategoriji "samozapošljavanje". U kategoriji "najbolji model zapošljavanja žena" ove godine nije izabrana nijedna od prijavljenih kandidatkinja, jer komisija nije prepoznala postojanje modela zapošljavanja žena kod prijava koje su ušle u uži izbor. U ime Ministarstva privrede nagrade u glavnim kategorijama uručila je Katarina Obradović - Jovanović, v.d. pomoćnika ministra za sektor za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva. U najuži izbor za nagrade ušlo je 27 kandidatkinja iz gotovo cele zemlje, a njih 16 je ponelo titulu "žena zmaj"!

Sve kandidatkinje su predstavljene u specijalnoj publikaciji, koja je prezentovana na ceremoniji dodele nagrada. Svake godine na manifestaciji predstave se uspešne žene iz drugih sfera poslovanja, kroz mini intervju koji na sceni vodi Tanja Peternek Aleksić. Od ove godine, predstavljaju se i naše uspešne žene koje žive i rade u inostranstvu, imaju značajne rezultate, a nisu izgubile vezu sa domovinom. Ovoga puta javnosti se predstavila dr Miroslava Božinović Bjeljac, koja je među tri najbolja neurohirurga u svetu.

Dr Miroslava Božinović Bjeljac sa Tanjom Peternek AleksićDr Miroslava Božinović Bjeljac sa Tanjom Peternek Aleksić
Dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije i autorka projekta "Cvet uspeha za ženu zmaja" u svojoj uvodnoj reči je istakla:

- Ova, osma po redu manifestacija dodala je u "buket" kandidatkinja iz prethodnih godina, 27 uspešnih srpskih preduzetnica. Iz odabranih poslovnih profila predstavljenih u publikaciji, zrači pokretačka snaga preduzetništva, koju ne može lako da oslabi i dalje nedovojno stimulativno poslovno okruženje za mala i srednja preduzeća u Srbiji. "Biznis sa dušom" je zajednička nit koja spaja ove uspešne žene, a stepen ispunjenosti kriterijuma za glavne i specijalne kategorije, bio je kao i obično, odlučujući za dodelu priznanja - zaključila je Popović Pantić.

Predsednica komisije je bila dr Aleksandra Tomić, narodni poslanik i predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, turizam i energetiku u Narodnoj skupštini Srbije.

- Žensko preduzetništvo ne sme biti svrstano u socijalnu kategoriju društva, već u razvojnu šansu privrede Srbije. Rešenja ekonomske reformske politike trebalo bi usmeriti ka razvoju preduzetništva i postaviti okvire za razvoj ovog sektora. Srbija će sigurno napraviti sve korake kako bi olakšala poslovanje ženama u biznisu, ali i da bi ispunila i evropske standarde - naglasila je dr Aleksandra Tomić.

Na svečanosti je dodeljeno i specijalno priznanje i za "najbolji mentorski par". Tim povodom Olivera Popović, potpredsednica UPŽ Srbije je istakla značaj mentorskog programa, po kome je Udruženje postalo poznato ne samo kod nas već i regionu.

Olivera PopovićOlivera Popović
- U ovim turbulentim vremenima je veoma važna podrška, naročito kada ste na početku preduzetničke karijere. Kroz mentorske programe je prepoznat potencijal aktivnosti koje pospešuju razvoj ženskog preduzetništva, stoga mlade preduzetnuce promovišemo i kroz nagradu "Cvet uspeha za ženu zmaja" - rekla je Olivera Popović.

Protekla godina je bila usmerena ka razvoju i unapređenju preduzetništva kod mladih.

Na svečanosti su predstavljena i dva nova projekta UPŽ: "Razvoj usluga za promociju ženskih start-up preduzeća" i "Podstičemo žensko preduzetništvo u Srbiji". Projekte su podržali Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ i Centar za privatna internacionalna preduzeća iz Vašingtona - CIPE. Na kraju zvaničnog dela ceremonije uručivanja nagrada usledio je prigodan koktel i prijatno druženje.

One su "Žene zmajevi 2014"

Kao "brend" Udruženja poslovnih žena Srbije, godišnja nagrada "Cvet uspeha za ženu zmaja" dobija sve značajniju medijsku pažnju od 2007. godine, kada je održana prva ceremonija dodele nagrada, takođe u Teatru "Madlenianum". Do sada je 70 žena dobilo ovo priznanje, a 4 od njih su proglašene i Ambasadorkama srpskog preduzetništva.

U kategoriji "najevropskija ženska firma" nagradu dele:

- Biljana Jovanović, vlasnica i direktorka, "Luna" d.o.o, Požarevac - Dr Zorica Crnogorac Ilić, suvlasnica i direktorka, Specijalna ginekološka bolnica "Genesis", Novi Sad

U potkategoriji "samozapošljavanje":

- Aleksandra Bogdanović, vlasnica i direktorka,"Dečji sajt"d.o.o, Beograd

Specijalna priznanja dodeljena su:

1. Specijalno priznanje za doprinos u zapošljavanju žena: - Danijela Božić, vlasnica, S.Z.U.R. "O!Philip", Kraljevo

2. Specijalno priznanje za inovativnost: - Ivanka Milenković, vlasnica, "Eko fungi" d.o.o, Padinska Skela

3. Specijalno priznanje za razvoj preduzetništva u nerazvijenim podrčjima: Dragana Ivanov, vlasnica i direktorka SPR "Anitex", Bosilegrad

4. Specijalno priznanje za uspešan poslovni model: - Vesna Vučurević, vlasnica "Univerexport- Import" d.o.o, Novi Sad

5. Specijalno priznanje za pionirski preduzetnički poduhvat dele:
- Milica Irkić, vlasnica i direktorka preduzeća "Irkom" d.o.o, Kosjerić
- Milenka Krpović, suvlasnica i direktorka "Protekt Point" d.o.o, Prijepolje

6. Specijalno priznanje za zajednički ženski poduhvat: - Dragana Janjić, suvlasnica i direktorka Vinarije "Aleksić", Vranje

7. Specijalno priznanje za razvoj preduzetništva u agrosektoru dele:
- Dragana Stojanović, suvlasnica "Media com" d.o.o, Beograd
- Dr Mirjana Cakić, Proizvodno trgovinska radnja "Kokoda", Lapotince

8. Specijalno priznanje za društveno odgovorno poslovanje: - Stoja Meseldžija, vlasnica i direktorka "Stotex" d.o.o, Stari Banovci

9. Specijalno priznanje za najbolji mentorski par:
- Tijana Jovanović Petrović, vlasnica i direktorka dizajn studija "Chimera" , Beograd
- Maja Enis, vlasnica, Izdavačka kuća "Enco Book", Beograd

10. Specijalne zahvalnice za medijski doprinos promociji ženskog preduzetništva: - Ružica Mevorah, glavna i odgovorna urednica "Žena Blic" - Radmila Đurić, urednica emisije "Beogradska hronika", Radio Televizija Srbije - Aneta Radivojević, jedna od urednica emisije "Tačno", Prva srpska televizija - Ivana Vučićević, direktorka, Radio Televizija "Studio B" .

11. Specijalno priznanje za doprinos razvoju ženskog preduzetništva:

- Dr Danica Drakulić, predsednica Udruženja poslovnih žena Subotica, Subotica

Fotogalerija
Dodela priznanja Cvet uspeha za ženu zmaja 2014.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.