NavMenu

Dizajn u službi uspešnog poslovanja – slika firme u javnosti - Boja novca (I deo)

Izvor: eKapija Sreda, 04.02.2009. 15:22
Komentari
Podeli

Slika u javnosti, tačnije, sve ono po čemu javnost prepoznaje o kojoj firmi ili organizaciji je reč naziva se Vizuelni identitet. Zbog toga je on vrlo važan deo poslovanja, pa ga treba pažljivo planirati, detaljno razraditi i na kraju jasno definisati.

Vizuelni identitet najčešće podrazumeva boju, logotip i znak, u novije vreme (zadnjih 10 godina) i web sajt. Tome se mogu pridodati i vizit karte, CD prezentacije, štampani materijal – leci, razne brošure i katalozi proizvoda i usluga, zatim prezentacioni predmeti kao što su šolje, kačketi, upaljači, privesci, hemijske olovke i sl.

Zaštitna boja. To je dominantna boja koja se vezuje za izgled firme. Uobičajeno je da postoji samo jedna, osnovna boja, ali u praksi se može sresti da firma ima i dve boje. Pored osnovne i prateću. Izuzetno je retko da se firma predstavlja čitavim spektrom boja, ali u tom slučaju celokupan dizajn mora biti jako dobro osmišljen da se ne bi desilo da širina spektra ostavi utisak neozbiljnosti i neposlovnosti.

U praksi se pokazuje da je izbor boje za firmu veći problem nego što bi trebao biti. U odlučivanju ljude ometa mišljenje da već mnoge firme imaju boju koja se baš njima dopada, pa «ne bi da liče na druge». Ali marketinških boja je jako malo i nove se ne mogu izmisliti. Marketinške boje su one koje najviše privlače pažnju i ostavljaju najjači utisak. To su crvena, plava, zelena i narandžasta. Žuta boja nije dovoljno upečatljiva da bi bila nosilac, ali je veoma dobra prateća svim osnovnim bojama. Često se osnovne boje kombinuju sa crnom, nešto ređe sa sivom i najređe sa belom. Lila, braon, oker, kao i pastelne boje, nisu dovoljno upečatljive da bi bile osnovne.

Firmi je mnogo, a boja malo, tako da ćete u svakom slučaju morati da izaberete neku postojeću. I imajte na umu da se firma u javnosti ne ističe samo bojom. Boja je samo deo vizuelnog identiteta. Važnije je da boja koju odaberete pristaje delatnosti firme i odaje odgovarajuću energiju.

Izbor boje olakšava vrsta delatnosti kojom se firma bavi zato što se u svesti ljudi odavno utisnula veza između njih koja, ne samo sa aspekta dizajna, već i psihologije, još kako ima smisla.

Zelena boja, pre svega, asocira na prirodu. Ona je pravi izbor za sve one koji se bave ekologijom, zdravom ishranom, proizvodnjom i prodajom čajeva i melema, kuvanjem, kozmetikom na bazi bilja, cvećem i rasadima i sl. Jedina je u spektru boja koja u isto vreme podiže raspoloženje i smiruje.

Plava boja je gotovo uvek rezervisana za turizam, brodogradnju, avijaciju, nove tehnologije, bankarstvo, računare, sport i sl. Pripada hladnijim bojama, ali u smislu da je svedena i veoma smirujuća. Plava boja, naročito u kombinaciji sa sivom ili crnom, oduvek je bila sinonim za poslovnost. Tome u prilog ide i činjenica da su poslovna odela ovih boja gotovo potpuno preovlađujuća u svetu biznisa.

Crvena i narandžasta su po ovom pitanju jako zahvalne, jer one više izazivaju jače emocije, nego što se vezuju za određenu delatnost. Tako sve firme koje se opredele za ove dve boje biće prepoznatljive kao dinamične, vesele, pune enrgije, napredne, ambiciozne. Narandžasta je umerenija od crvene, više izbalansirana. Crvena boja je daleko ekstremnija, pa ako ne želite da, pored dinamike i energije, ostavite i utisak agresije, crvenu obavezno kombinujte sa nekom drugom bojom.

Greške u planiranju i stvaranju vizuelnog identiteta su česte, pa umesto da slika u javnosti pozitivno utiče na sticanja i uvećanja profita, samo stvara još veće troškove. Ovome naročo doprinosi vrlo odomaćena zabluda da se uputstvo za predstavljanje firme široj javnosti može pronaći i u časopisima poput «Uradi sam» ili «Sam svoj majstor» i da promocija, npr. putem web sajta, i nije «neka nauka».

U drugom delu ovog teksta mozete pročitati sve o logotipu. Takođe čete imati priliku da vidite na primerima koje vrste logotipa su odliče i upečatljive, a koje ne.

Olgica Simonović & eKapija Promo Team

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.