NavMenu

Kad je vreme za promene i doterivanje web sajta?

Izvor: eKapija Sreda, 04.02.2009. 11:00
Komentari
Podeli

Svako održavanje web sajta podrazumeva veće ili manje promene. Na web sajtu informacije se mogu menjati često (u našim uslovima često) npr. cene usluga i proizvoda, povremeno, npr. novi baneri ili retko, npr. promena adrese i telefona firme zbog preseljenja. Sve ovo spada u manje, postupne promene i redovno održavanje web sajta.

Ali ako je promena sveobuhvatnija i naglija, ako se web sajt menja dizajnerski i organizaciono, onda govorimo o redizajnu web sajta. Promene u dizajnu i organizaciji spadaju u vidljive promene, ali redizajnom se smatraju i one koje posetiocu nisu jasno vidljive, a tiču se poboljšanja u vezi boljeg rangiranja web sajta na pretraživačima.

Bez obzira da li su u pitanju male promene ili redizajn postoje pravila koja su mnogo puta potvrđena u praksi i koja treba ispoštovati. Kad su u pitanju informacije kao sto su karakteristike proizvoda, cene usluga i proizvoda, vaši kontakt telefoni i adresa i sl. Moraju se redovno ažurirati da klijenti i ostali posetioci ne bi stekli utisak da ste neažurni, neozbiljni i neprofesionalni.

Sa promenama u dizajnu i organizaciji treba biti oprezniji. Web sajt nesme cesto menjati svoj izgled da ne bi zbunjivao posetioce. Nesme biti radikalnih promena, jer postoji rizik da se posetilac neće snaći u nagloj promeni i da će napusti web sajt. Ili da će čak pomisliti da je greškom otvorio neki drugi web sajt, a ne vaš sajt koji je očekivao.

Promena treba da se naslanja na predhodu verziju sajta. Posetiocu mora odmah biti jasno da je na pravoj adresi, ali da se desilo osveženje. Isto kao što web sajt ne bi smeo često da se redizajnira, isto tako ne bi trebalo duže vreme da ostane bez bilo kakve promene. Redizajnom se bitno smanjuje monotonija, naročito kod čestih posetilaca web sajta i ujedno se pridobija još više njihova lojalnost.Takođe možete očekivati i veću posećenost u početku (odmah nakon redizajna).

Neke firme rade redizajn svake godine, neke svake druge ili čak i na duži vremenski period. Kada ćete raditi redizajn na vama je da odlučite, naravno, zajedno sa stručnim saradnicima kojima ćete poveriti redizajn.

Ono što se nikada nesme menjati prilikom redizajna web sajta jesu logo, boja firme i font kojim su ispisane informacije.

Probajte da odovorite na pitanja koja su data u nastavku teksta. Ona vam mogu biti od velike pomoći prilikom razmatranja odluke u vezi redizajna web sajta.

- Da li su informacije na web sajtu sveže?

- Da li se web sajt stalno dopunjuje novim sadržajima?

- Da li se i koliko bavite istraživanjem potreba vaše ciljne grupe?

- Da li web sajt omogućuje interaktivan odnos sa posetiocima?

- Imate li povratnu informaciju od posetilaca vašeg web sajta u vidu njihovih komentara i utisaka?

- Stavite se u poziciju posetioca i razmislite da li ga je lako koristiti?

- Da li ste ikada direktno tražili mišljenje o vašem web sajtu od nekoga koga ne poznajete, nekoga koga jako dobro poznajete, nekoga ko se ne razume mnogo i proces izrade, nekoga ko se jako dobro razume u izradu web sajta?

- Koliko dobro se sajt rangira na pretraživacima?

- Da li se uopšte vidi?

- Smatrate li da je web sajt vizuelno privlačan?

- Imate li bilo koju vrstu problema u funkcionisanju web sajta?

- Da li je vam web sajt olakšava poslovanje?

- Da li vam on donosi povećanje prihoda?

- Koliko plaćate održavanje sajta?

- Da li je web sajt ispunio vaša očekivanja?

Ako ste makar na ¼ od ovih pitanja odgovorili negativno, vreme je da počnete planiranje redizajna vašeg web sajta. Iz ovih pitanja se jasno može zaključiti i to stalno treba imati na umu, da se redizajn sajta prvenstveno radi u promotivne svrhe, radi poboljšanja kvaliteta vašeg poslovanja. Ali i zadovoljstva onih od kojih upravo zavisi vaše poslovanje.

Olgica Simonović & eKapija Promo Team



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.