NavMenu

Računar koji se "samouništi" kada neko pokuša da ga hakuje

Izvor: Radio 021 Ponedeljak, 10.07.2017. 12:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Maksim Kabakou/shutterstock.com)Ilustracija
Orwl PC je zanimljiv mini računar koji obećava naprednu bezbednost i zaštitu.

Osim različitih softverskih sigurnosnih opcija, ovaj računar može i da se "samouništi" ako neko fizički pokuša da ga hakuje.

Računar može da se konfiguriše s Windows, Qubes OS i Ubuntu sistemom, nudi podršku protiv UEFI i DMA napada, kao i protiv USB-zasnovanih napada.

Tu je specijalni key fob (mali sigurnosni hardverski uređaj s ugrađenom autentifikacijom koja se koristi za upravljanje i osiguranje pristupa mrežnim uslugama i podacima) sa NFC podrškom, koji verifikuje da li je korisnik autorizivan za pristup računaru. Kada je key fob van dometa, računar automatski zaključava sve USB portove.
PC se vrlo uspešno brani od fizičkog hakovanja na način da detektuje promene u električnim komponentama čak i kada je isključen. Ako primeti da neko planira fizički da hakuje uređaj, trajno briše enkripcijski ključ, što znači da haker ne može da pristupi podacima koji se na njemu nalaze.


Sva ova zaštita i sigurnost imaju i svoju prilično paprenu cenu. Orwl PC će se na tržištu pojaviti u avgustu po ceni od 1.699 USD za model sa Core m3 procesorom, dok će cena Core m7 modela biti 2.399 USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.