NavMenu

Goranu Paskaljeviću Gran pri filmskog festivala u Bariju

Izvor: B92 Sreda, 03.05.2017. 19:33
Komentari
Podeli
(Foto: ktsdesign/shutterstock.com)
Na upravo završenom Međunarodnom filmskom festivalu u Bariju, na jugu Italije, srpsko-indijska koprodukcija "Zemlja bogova", reditelja Gorana Paskaljevića, osvojila je najviše priznanje - Gran pri za najbolji film i režiju u kategoriji inostranih filmova prikazanih u ovogodišnjoj konkurenciji.

Žiri, sastavljen od 30 gledalaca-filmofila, izabranih posebnim konkursom iz cele Italije, jednoglasno je dodelio nagradu Paskaljevićevom filmu.

- Ova nagrada mi puno znači pošto dolazi od žirija koji je sastavljen od vas gledalaca za koje mi, filmski umetnici, prevashodno pravimo filmove - rekao je Paskaljević na svečanoj dodeli nagrada u velelepnoj dvorani pozorišta Petruzeenli.

Ove godine je festival, koji se održava deveti put, okupio 75.000 gledalaca i brojne goste, kao što su Klaudija Kardinale, Fani Ardan, Greta Skaki, Đankarlo Đanini, Valerija Bruni-Tedeski, Volker Šlendorf, Žak Peren, Margaret fon Trota, Andrej Končalovski i mnogi drugi italijanski glumci i autori.

Festival se održava pod pokroviteljstvom predsednika Republike Italije, a direktor festivala je Feliče Laudadio, bivši direktor filmske Mostre u Veneciji, koji je u poslednjih osam godina uspeo da festival u Bariju uzdigne do jedne od najznačajnijih filmskih manifestacija u Italiji.


U svom 17. igranom filmu, koji smatra svojim najintimnijim ostvarenjem, Paskaljević govori o Raulu Negiju, koji se posle 40 godina provedenih u Engleskoj vraća u svoje selo, što je uznemirilo njegove stanovnike.

Film koji je sniman u vrletima Himalaja, imao je svetsku premijeru na festivalu u Torontu u prestižnoj selekciji Masters, u okviru koje se prikazuju nova dela filmskih velikana današnjice, a zahvaljujući američkom gigantu Amazonu Paskaljevićevo ostvarenje će gledati publika u više od 140 zemalja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.