NavMenu

Kuda na izlet do sto kilometara od Beograda

Izvor: Politika Sreda, 13.07.2005. 09:15
Komentari
Podeli

I BRODOM U KARLOVCE

Od šanaca preko kupanja i pecanja u Dunavcu, posmatranja ptica u Obedskoj bari do rezervata prirode pod zaštitom Uneskoa


Sremski Karlovci - panorama

Većina izletišta van Beograda do kojih se može stići za najviše oko sat vremena vožnje kolima, nalaze se u priobalju reka. Neka su na obroncima planina ili u vojvođanskoj ravnici.

Putem prema Obrenovcu može se stići do izletišta „Zabrežje", koje se nalazi na Savi, tridesetak kilometara od ušća u Dunav. Tu je smešten Kajak kanu klub „Bora Marković" i restoran s dve terase. Uz uređen parking prostor nalaze se teniski, fudbalski i košarkaški teren. Obala je uređena za kupanje s pet velikih pontona. U Zabrežju se mogu videti Laudanov i Karađorđev šanac, 850 metara dugačko utvrđenje iz doba Kočine krajine, gde je Josif Prvi, austrijski car, obavio smotru austrougarskih i srpskih dobrovoljaca pred rat sa Turcima.


Zabrežje - Kajak kanu klub


Obrenovačka avantura

Nekoliko kilometara dalje ili uzvodno na istoj obali je izletište „Zabran", kod ušća Kolubare u Savu. Plaža, na kojoj se okuplja i po 10.000 kupača, opremljena je pontonima, tuševima i uređenim prilazima vodi. Tu su i čamci za najam i reviri za ribolov, a u zaleđu plaže se nalaze tri restorana sa terasama. Čitava površina „Zabrana" sa šumom i lovnim rezervatom je oko 60 hektara, a u njoj je smešteno i pet sojenica, nazvanih „Grin hotel". Jedna od njih je namenjena ekološkim istraživanjima, dok su ostale za odmor i uživanje.


Zabran

Plovidba čamcem do Baričke ade, koja se nalazi nekoliko kilometara nizvodno od ovih izletišta, jedna je od nezobilaznih obrenovačkih avantura.

Na levoj obali Save, do koje se odnedavno može stići i preko Ostružničkog mosta, nalazi se Obedska bara. Nije tipično izletište, ali poseta jednom od najstarijih prirodnih rezervata, svakako je doživljaj. Na području Obedske bare živi 220 vrsta ptica, 50 vrsta sisara, oko 500 biljnih vrsta, pa ono predstavlja jedno od najbogatijih i najočuvanijih staništa živog sveta u Panonskom basenu. Nalazi se na listi Uneskoa svetski važnih vlažnih staništa i područje je od međunarodnog značaja za ptice.


Obedska bara


Na prvoj velikoj adi na Dunavu, desetak kilometara nizvodno od Beograda, kod ušća Tamiša, nalazi se izletište Bela stena. Uređeno vikend-naselje sa oko 150 sojenica, restoranima i peščanom plažom na gornjem špicu, posećenije je od zemunskog Lida. Do Bele stene se stiže organizovano, čamcem iz Višnjice, ili s banatske strane.

Tridesetak kilometara nizvodno, nalazi se još jedno veliko rečno ostrvo sa divljom plažom - Gročanska ada. Na njenom gornjem špicu je izdužen rečni sprud, kojim se može daleko zagaziti u Dunav. Obala je šumovita, a stalni posetioci, moglo bi se reći avanturisti, svakog leta za svoje potrebe uređuju 20 do 30 metara šumovite obale.

Jugovo je lepo uređeno izletište na desnoj obali Dunava nadomak Smedereva, poznato i kao letnjikovac Obrenovića. Uz betonsku obaloutvrdu postavljeni su pontoni, bazeni, tobogani i tuševi. U okviru izletišta su motel „Jugovo" i nekoliko restorana.

Odavde se za nekoliko minuta može stići do ušća Jezave u Dunav i podnožja Smederevske tvrđave. Obilazak srednjovekovnog vojnog utvrđenja je i podsećanje na konačan pad srpske države u ruke Turaka 1459. godine.


Biciklom do Pančeva

Na levoj obali Dunava, tridesetak kilometara nizvodno od ušća Save je Ivanovo. Zbog prirodnog položaja ovo je klasičan rečni zimovnik, koji se leti koristi za odmor i rekreaciju. Najpopularplje je pecanje u Dunavcu, a ostali posetioci koji nisu pecaroši, mogu uživati uz obalu na nekom od splavova-restorana. U neposrednoj blizini nalazi se biciklistička staza, kojom se može stići do Pančeva.

„Jabukov cvet" podjednako je udaljen od Ivanova i obližnjeg Banatskog Brestovca. Kamp-naselje pored kanala opremljeno je vodom i strujom i otvoreno za posetioce. Plaža je peščana, a u blizini se nalaze restoran i prodavnice.

Srebrno jezero je najudaljenija tačka ove mape niz Dunav. Istoimeni hotel sa oko 300 ležaja s pogledom na šljunkovitu plažu smešten odvojen je šumom od turističkog vikend-naselja. Na čistu prostranu plažu podjednako se ide zbog kupanja, kao i zbog uređenog piknik prostora.


Fruška gora

Obilazak Vojvodine neizbežno vodi na obronke Fruške gore u Sremske Karlovce, koji predstavlja vrednu istorijsku i arhitektonsku celinu sa građanskim kućama iz 18. veka. U njemu se nalazi Patrijaršija iz 1894, Saborna crkva iz 1762, kao i Srpska gimnazija iz 1881. Na izlet u nekadašnju duhovnu prestonicu se može stići i vozom „Romantika" sa železničke stanice ili brodom svake nedelje u 8.30 časova sa Savskog pristaništa.

Severnije na meandrima Starog Begeja nalazi se Carska bara, bogata ribom. U ambijentu močvare žive i raznovrsne divlje životinje, a područje je pod zaštitom Uneskoa. Vlada Republike Srbije proglasila je Carsku baru specijalnim rezervatom prirode „Stari Begej-Carska Bara", a arheološki tragovi dokazuju prisustvo civilizacije stare 6.000 godina.


Carska bara

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.